Ve Výmaru znovu otevřeli slavnou vyhořelou knihovnu

Berlín/Výmar - Tři roky po ničivém požáru dnes německý prezident Horst Köhler slavnostně otevřel obnovenou Knihovnu vévodkyně Anny Amálie v německém Výmaru. Historická budova, která je zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, byla zmodernizována a zároveň přibližně uvedena do původní podoby z poloviny 19. století. Na svém místě jsou opět i desetitisíce vzácných knižních svazků.

Dnešního ceremoniálu se zúčastnilo zhruba 1 200 lidí, mezi nimiž nechyběli občané Výmaru a hasiči, kterým se při požáru podařilo zachránit tisíce knih. Zpátky je již prý 60 tisíc svazků, ale renovace dalších poničených knih potrvá ještě nejméně osm let.

Požár v září 2004 zavinila vadná elektroinstalace. Popelem lehlo 50 tisíc literárních klenotů, často více než 500 let starých, 37 obrazů a další předměty, mezi nimi i posmrtná maska německého básníka Friedricha Schillera.
62 tisíc svazků, částečně ohořelých nebo poničených vodou, bylo po požáru převezeno do lipského centra pro záchranu knih. Díky jeho péči je 16 tisíc restaurovaných svazků opět k dispozici v regálech knihovny.

Honosný rokokový sál knihovny opět prozářila světle modrá barva a ornamenty se blyští teplým tónem zlata. Podle expertů je nyní prostor věrnější své původní podobě, než byl před požárem.

Prezident Köhler ocenil zapojení lidí do záchrany památky a milionové dobrovolné příspěvky na její obnovu a dnešek označil za „den radosti pro kulturní národ“. Zároveň vyzval k další podpoře obnovy.

Na obnovu knihovny bylo v uplynulých třech letech vynaloženo 12,8 milionu eur (téměř 350 milionů korun). Mnohem nákladnější však byla obnova samotného knižního fondu a pořízení reprodukcí knih. Tyto výdaje se odhadují na 67 milionů eur.

Knihovna vévodkyně Anny Amálie čítá dohromady kolem milionu svazků knih od 9. století až po současnost. Do Výmaru vévodkyně přivedla dva význačné německé literáty, Johanna Wolfganga Goetheho a Friedricha Schillera, kteří si její knihy půjčovali.

Po požáru nebyla zmodernizována jen výmarská knihovna, ale i další ústavy schraňující knižní fondy v celém Německu. Milionovými náklady se obměnily elektrické rozvody a zdokonalila bezpečnostní zařízení.