Lyrická abstraktní tvorba Helly Guthové je k vidění v Galerii Roberta Guttmanna

Praha - Od 7. února byla otevřena výstava významné umělkyně, která však byla více uznávaná v cizině než v rodné zemi. Studovala v Praze, kde také strávila část svého mládí. Většinu díla pak vytvořila ve ztížených podmínkách emigrace a mezinárodní umělecké konkurence v Londýně a v Paříži. Přesto dosáhla značného uznání nejen v 50. a 60. letech, ale i v nedávné době, kdy byla znovu objevena galeriemi ve Francii a v Německu. První samostatnou výstavu v Praze jí pořádá Galerie Roberta Guttmanna ke 100. výročí narození.

Hella Guthová se narodila v roce 1908 v Kostelní Bříze na Sokolovsku, v letech 1926-29 studovala malbu na Uměleckoprůmyslové škole Vídni a v letech 1930-31 u Willi Nowaka na Akademii výtvarných umění v Praze. „Mezi její přátele patřili Jakub Bauernfreund, Endre Nemes, dramatik Edmund Konrád, stejně jako němečtí umělci John Heartfield nebo spisovatel Stefan Heym. V grafice se zabývala zejména dřevorytem, v malbě byla ovlivněna sociálním civilismem a později křivkovým kubismem. V květnu 1939 uprchla do Anglie, kde spolupracovala s československými umělci a rozvíjela osobitým způsobem podněty surrealistické a metafyzické malby,“ přibližuje osobnost výtvarnice kurátor výstavy Arno Pařík.

Od roku 1951 žila v Paříži, kde patřila mezi významné umělce geometrické a později i lyrické abstraktní malby, za níž získala četná ocenění. Účastnila se pravidelně výstav Salon des Réalités Nouvelles a spolupracovala se Sonijou Delaunay a Marcellem Cahnem. Ve své abstraktní tvorbě pokračovala v 60. a 70. letech, od roku 1981 vytvářela akrylové kresby a koláže. Hella Guthová zemřela v Paříži v roce 1992.

Výstava pod názvem Rozpuštěné postavy bude otevřena do 27. dubna denně mimo soboty a židovské svátky, do 28. března od 9:00 do 16:30, poté do 18:00.