Velká retrospektivní výstava Pabla Picassa byla uspořádána v Madridu

Madrid - Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia připravilo jednu z největších výstav prací španělského malíře Pabla Picassa. Víc než 400 obrazů a uměleckých předmětů, které pocházejí z jeho osobního archivu a z Musée Picasso v Paříži.

Poprvé po více než třiceti letech jsou obrazy, sochy, keramika, náčrtky, zápisníky a 20 dokumentárních fotografií prezentovány pohromadě. Výstava mapuje Picassovu tvorbu od počátků až do konce jeho tvůrčího období. Kromě jiných prací jsou k vidění i  autoportrét, ovlivněný expresionismem, studie ke slavným Avignonským slečnám, ale také typicky kubistické obrazy jako Muž s kytarou. Nechybí ani Guernica z roku 1937, obrazy z poválečné doby a malby mušketýrů, toreadorů a muzikantů, které Picasso maloval na konci života.
 
Anne Baldassari, kurátorka výstavy ji komentuje: „Výstava je chronologickou rekonstrukcí tvorby jednoho z největších géniů 20. století. Myslím, že je zároveň velkým politickým a kulturním skutkem španělské vlády. Lidé ve Španělsku mají poprvé možnost vidět díla ze sbírky Picassova muzea v Paříži, jakož i obrazy a skicy z umělcových soukromých sbírek, kterých se během života nikdy nechtěl vzdát."  

Třetí z největších a nejslavnějších galerií Madridu Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia byla otevřena v roce 1992, v blízkosti Pasea del Prado, a to v nově upravené budově někdejší nemocnice z 18. století. Celý projekt inicioval již v 80. letech 20. století královský pár, Juan Carlos II. a jeho žena Sofie, jejíž křestní jméno má muzeum ve svém názvu. V jeho sbírkách jsou výhradně díla autorů 20. století - Picassa, Miróa, Dalího, Juana Grise, Julia Gonzálese, Marie Blanchardové, José Gutiéreze Solany, Alfonse Ponce de Leóna a dalších malířů. Budova galerie je neustále upravována a přestavována podle toho, jak se její sbírky rozšiřující. Provoz v obrazárně je řízen počítačovou technikou. Toto muzeum nejen své sbírky vystavuje, ale také pořádá četné tematické výstavy a další kulturní akce.

Vydáno pod