Americká hudební akademie večer udělí ceny Grammy

Los Angeles - Už popadesáté v historii předá Americká hudební akademie ceny Grammy. Oceňuje jimi hudebníky a producenty nejrůznějších hudebních druhů a žánrů. Ve hře o cenu v podobě zlatého gramofonku je i česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová. Společně s irským kytaristou Glenem Hansardem je nominována v kategorii nejlepší soundtrack a nejlepší filmová píseň.

Ve 110 kategoriích cen Grammy je největším favoritem s osmi nominacemi rapper Kanye West. Jen o dvě nominace méně má britská soulová zpěvačka Amy Winehouseová, která se ale dnešního večera zúčastní jen přes satelit. Americké úřady ji kvůli problémům s drogami původně odmítly vpustit do země, nakonec jí sice povolení daly, ale zpěvačka už do Los Angeles nestačila odcestovat. S pěti nominacemi na výsledky čekají rocková kapela Foo Fighters, rapper Jay-Z, hip-hopový producent Timbaland, popový zpěvák Justin Timberlake a zpěvák R&B T-Pain.
   
Slavnostní vyhlašování se uskuteční navzdory trvající stávce scenáristů, kvůli níž byl před měsícem zrušen ceremoniál k udílení filmových Zlatých glóbů. Zásluhu na tom má dohoda mezi akademií a stávkující asociací, která dovolila svým členům podílet se na scénáři. 

Přímý přenos z udílení cen GRAMMY uvede Česká televize v noci z neděle 10. 2. na pondělí 11. 2. od dvou hodin na ČT2.