GORILLAS, divadelní kastrace v divadle Alfred ve dvoře

Praha - Strašidelný příběh ze starého čínského domu ožívá v autorském projektu Ondřeje Lipovského. Dům skrývá v temnotě svých pokojů, osvětlovaných jen matnou září voskovic a stovkami světlušek za oknem, množství záhad a tajemství. Téma moci uvnitř rodiny ukryté v náručí drobných kvítků, které uvadají v porcelánové míse. Život zaniká stejně, jako se chýlí šíje obyvatel domu za všudypřítomné účasti duchů a démonů.

„Náš život je určován soudy jiných. Náš život nám nepatří. Atmosféra starého domu, kde žije pět osamělých žen. Mají bíle nalíčené tváře, lícní kosti zvýrazněné dotekem ruměnce, bohaté vlasy jako černé mračno, kvítek na čele a ústa jako malou třešničku. Dům je paralelou k duši. V jeho tichých zdech těm uvnitř pomalu dochází dech. Není síly, která by se tomu postavila, protože dům je jako organismus, jako stroj,“ verbálně přibližují představení, které používá též slogan jazykově bezbariérové, jeho tvůrci.
 
V Gorillas se Ondřej Lipovský po sedmi letech vrací k většímu autorskému projektu, na němž participuje více performerů, tanečníků a herců. Původně se mělo jednat jen o mužské obsazení, ale v průběhu zkoušení se doplnilo o ženskou část. Vizuální ztvárnění představení bylo inspirováno starými malbami na hedvábí, které zobrazují situace a žánrové scény ze života dvorních dam dynastie Thang (689-759 n. l.).

Prvotní nápad oživení čínského obrazu se v průběhu doby, během které s ním Ondřej Lipovský pracoval, začal rozvíjet a narůstat. Na chystané představení, v němž postavy dvorních dam měli vytvořit muži, mělo původně navazovat další představení s performerkami obsazenými do mužských rolí. Propojením těchto dvou konceptů dochází k složitějšímu vrstvení mužského a ženského principu, jejich prolínání a překrývání. Do představení se otiskly Lipovského zážitky a zkušenosti z roční stáže v Číně a ze situací z běžného života na tamních ulicích.
 
Premiéra: 12. 2. 2008 v divadle ALFRED VE DVOŘE, režie, scéna, kostýmy: Ondřej Lipovský, hrají: Alena Dittrichová, Jakub Doubrava, Jacques Génot, Ondřej Lipovský, Michaela Suša, Klára Štěpánková, Petr Vaněk, Lenka Vokurková, výroba kostýmů: Daniela Klimešová, hudba/zvuk: Jan Burian

Ondřej Lipovský vystudoval katedru nonverbálního divadla u prof. Turby na HAMU a grafiku u prof. Kokolji na AVU. V letech 2005 - 06 studoval v Číně na Academy of Art Hangzhou, kde studoval kaligrafii. Je spoluzakladatelem improvizačního souboru KREPSKO. Pracoval s osobnostmi, jako jsou Daniel Gulko a Pierre Buland, vystupoval v představení Hanging Man v Divadle mimů Alfred ve dvoře a na festivalu Mimos v Périgueux (Francie) nebo také v inscenaci Grim, Grim, společném projektu Divadla Archa a japonského tanečníka Butó Mina Tanaky. Je autorem představení Spad tam, v němž také hraje, účinkuje v představení Figures In a Landscape. Gorillas je jeho nejnovějším projektem.