Udělování kulturních grantů zůstává problematické

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek se dnes vyjádřil k žalobě, kterou divadelník Petr Kratochvíl loni v létě podal na český stát. Americký občan a spolumajitel Divadla Ta Fantastika Kratochvíl žaloval u arbitrážního soudu Českou republiku za to, že prý neochránilo jeho investice do divadla, které funguje jako obchodní společnost.

„Nejde mi o peníze jako o princip zlikvidovat tento systém, který je hloupý, diskriminační, nekontrolovatelný,“ tvrdí stále Kratochvíl. Už v březnu 2007 kritizoval stav veřejné podpory, především kritéria hodnocení systému rozdělování financí z městské pokladny. Spolu s Janem Hrušínským z Divadla na Jezerce, zpěvákem a skladatelem Jankem Ledeckým z Divadla Kalich a Divadlem Radka Brzobohatého patřil k největším kritikům systému, kterým hlavní město přiděluje kulturní granty. „Obklopuje nás Bratrstvo kočičí pracky. Braňme se tomu, že co je soukromé, je podezřelé a nepoctivé,“ uvedl tehdy Hrušínský.

Na základě těchto protestů a žalob pražští radní reagovali pozastavením grantů na letošní rok. Dodnes nebyly rozděleny a finanční nejistota divadlům způsobuje vážné potíže, jak dokladuje např. Divadlo Archa.

Koncem října 2007 pak byla navržena nová pravidla pro granty. Pražský magistrát oznámil, že kulturní granty bude udělovat také podle počtu prodaných vstupenek. Větší podpory se dočkají začínající umělci. Dříve navrhovala veškeré příspěvky grantová komise. Nyní bude rozhodovat o třech čtvrtinách celkové částky.

Podle nového systému tak nebude mít vliv na přidělení čtvrtiny z celkové částky na granty. Dotace půjdou na prodanou vstupenku. Kulturní instituce, která bude o takový příspěvek usilovat, bude muset získat akreditaci. Podmínkou mimo jiné bude čtyřleté působení v kultuře. O akreditaci bude rozhodovat grantová komise.

I tento systém je podle člena grantové komise Vladimíra Justa problematický, zvláště pak kritizuje nově zavedenou dotaci na prodanou vstupenku: „My jsme snad jediná země na světě, která z veřejných peněz podporuje komerční, ziskovou činnost. Nová grantová komise má jednoznačný názor, že stávající podoba plošného přidělování dotace na vstupenku by měla být zrušena,“ řekl kromě jiného v pořadu Dobré ráno (13. 02. 2008) teatrolog Vladimír Just.