Jane Birkinová poprvé zazpívala v ČR

Praha - V Divadle Archa vystoupila společně s trojicí muzikantů známá francouzská zpěvačka a herečka britského původu. 61letá charismatická šansoniérka se při představování písní ze svých posledních tří alb vydala i mezi diváky a vystoupení plné energie bylo odměněno velkým potleskem.

Birkinová hrála zhruba v padesáti filmech, vydala dvacet desek, píše scénáře, režíruje a intenzivně se věnuje charitě. Po svém příchodu do Francie se proslavila díky tamní hudební ikoně, textaři a skladateli Serge Gainsbourgovi, svému nastávajícímu manželovi. Nazpívali spolu hit Je t'aime, moi non plus, ve své době velmi kontroverzně přijímaný kvůli otevřenému sexuálnímu podtextu. 
 
„Birkinová měla vždycky štěstí, že pro ni psali texty vynikající autoři,“ připomíná hudební publicista Honza Dědek. Publicista Ondřej Bezr dodává, že Birkinová má úspěch díky důvěryhodnosti a charismatu, se kterými své písně podává.    
  
Jméno Birkinové se objevuje i ve světě špičkové módy; ženy po celém světě znají její kabelku Birkin. Nosí ji hvězdy od Victorie Beckhamové po Demi Moreovou, roli sehrála i v oblíbeném americkém seriálu Sex ve městě

Svou kariéru zahájila herečka se zkušenostmi z londýnských divadelních pódií v roce 1966 účinkováním ve slavném snímku Zvětšenina loni zesnulého režiséra Michelangela Antonioniho. O dva roky později přesídlila do Francie, kde se při natáčení filmu Slogan seznámila se Serge Gainsbourgem, se kterým žila 12 let. Gainsbourg zemřel jako dvaašedesátiletý v roce 1991. Jejich dcera Charlotte Gainsbourgová je rovněž úspěšnou zpěvačkou a herečkou.