Romantické drama Barevný závoj

Praha - Ve čtvrtek vstupuje do českých kin dvouhodinový čínsko-americký snímek Barevný závoj, který se už představil na letošním Febiofestu. Ve filmu natočeném podle literární předlohy W. Somerseta Maughama si hlavní role zahráli Naomi Watts a Edward Norton.

Kitty si bere Waltera, kterého sice nemiluje, ale může díky němu uniknout své rodině. Waltrovo povolání bakteriologa je zavede z Londýna dvacátých let do daleké Šanghaje. Kitty se tu ale nudí, chybí jí večírky a Walter je, jak se zdá, zcela pohlcen prací. Začne si proto románek s britským konzulem, který, jak už to u mimomanželských poměrů bývá, se časem provalí. Waltrova pomsta je sladká. Donutí Kitty, aby ho následovala do vzdálené a osamocené vesnice, kde řádí cholera. Kombinace téměř divočiny s nenávistnými domorodci vůči imperialistickým cizincům a hrozba smrtelné nemoci znamená značné riziko. Walter ho ještě zvyšuje tím, že se odmítá očkovat a dělá další naschvály. Kitty se rozhodne hrát s ním jeho hru: jí nedostatečně upravená jídla, chodí sama po vesnici a všemožně se vystavuje nebezpečí. V „novém” životě nemá už vůbec co na práci. Pocity vlastní nepotřebnosti a neužitečnosti v kontextu střetu naprosto odlišných kultur ji zavedou do místního kláštera, kde se rozhodne pomáhat jeptiškám. Zároveň se na muže, kterého dosud nenáviděla, začne dívat jinýma očima.

Barevný závoj je remakem stejnojmenného filmu Richarda Boleslawskiho z roku 1934 s Gretou Garbo a Herbertem Marshallem. Realizace snímku trvala několik let a už od začátku se na ní podílel sám Edward Norton. K Číně má velmi blízko (vystudoval dějiny Číny na Yale), podílel se na produkci a dokonce odkoupil kvůli natáčení celou úrodu rýžových polí v jedné čínské vesnici. Chtěl tak mít pod kontrolou růst rýžových výhonků do ideální výšky pro co nejdokonalejší kamerové záběry.

Kdyby hlavní role nehrála Naomi Watts a Edward Norton, snímek nedoprovázela skvělá hudba Alexandra Desplata (oceněná Zlatým glóbem) a děj se neodehrával (pro Evropana přeci jen) v atraktivních čínských exteriérech, byl by to klasický slaďák na nedělní odpoledne se stokrát obehraným sňatkem bez lásky, milostným trojúhelníkem, trestem a rozhřešením. Romantika je ale v tomto případě dávkována s rozmyslem a oba jsou natolik dobří herci, že celkový dojem z filmu je kýči přeci jen vzdálený.

Barevný závoj
The Painted Veil
Čína/USA 2006/125 min
Režie: John Curran
Scénář: Ron Nyswaner
Hrají: Naomi Watts, Edward Norton, Liev Schreiber, Toby Jones