Ztraťte hlavu pro divadlo!

Praha - Projekty, které v loňském roce vznikly v oblasti jiného než klasického divadla v tradičních repertoárových divadlech,  představí již pošesté festival Malá inventura od 20. do 24. února. Letošní ročník s podtitulem Ztraťte hlavu pro divadlo! nabízí 25 nejzajímavějších projektů loňského roku z oblasti fyzického, tanečního, vizuálního, interaktivního, vokálního, nonverbálního, experimentálního a cross-over divadla. Představuje také nové tváře, mladé nezávislé performery, jakož i síť divadelních producentů a prostorů v Praze, jež vytvářejí kvalitní podmínky pro novátorskou divadelní tvorbu.

V roce 2008 na festivalu spolupracují ALFREDVEDVOŘE, divadlo PONEC, Experimentální prostor Roxy/NoD, Divadlo NABLÍZKO, Divadlo Archa, Divadlo Duncan Centre, Divadlo Minor, Bio Oko, La Fabrika a České muzeum hudby. Kromě domácí přehlídky pro domácí publikum je festival také možností pro zahraniční dramaturgy divadel a festivalů, kteří si na něj přijíždějí vybírat představení. „V loňském roce přijelo přes 30 zahraničních hostů a okolo 50 kolegů z českých regionů. To už považuji za poměrně slušný důkaz stoupajícího zájmu o nové české divadlo,“ řekla iniciátorka festivalu a umělecká ředitelka divadla Alfred ve dvoře Šárka Havlíčková.

Své nejnovější projekty představí již známá autorská jména jako Vojtěch Švejda, Ondřej David, Marta Ljubková, Marta Trpišovská a držitelka zatím poslední Ceny Sazky za objev v tanci Ioana Mona Popoviciová. Doplní je skupiny Skutr, Antena group, Krepsko, Handa Gote, Stage Code a divadlo HoMe, na programu jsou i taneční choreografie držitelů Ceny Jarmily Jeřábkové 2007.

Na Malou inventuru navazuje celoroční putovní festival Velká inventura, kterou ve spolupráci s regionálními partnerskými organizacemi pořádá sdružení Nová síť. Záměrem festivalu je představit tvorbu z oblasti nového divadla i publiku v regionech. Malou inventuru dosud pořádal Motus - produkce divadla Alfred ve dvoře, letos i ji pořádá Nová síť. Toto sdružení již třetím rokem podporuje uvádění nové scénické tvorby v regionech a současně zastřešuje síť regionálních organizací. Vychází tak vstříc tvůrcům, lokálním kulturním organizacím i veřejnosti v regionech, pro než je často nová scénická tvorba neznámá a nedostupná.