Luzná a hrůzná Lemura ovládla Dobešku

Praha - Pražská Dobeška včera patřila Lence Vychodilové a formaci Ti3. Představení Lemura …někdy luzná, jindy hrůzná sledoval téměř zaplněný sál lidmi všech věkových kategorií. V dvou a půl hodinovém programu vystoupili i hosté z ciziny – Trio d‘ocrés z Toucy v Burgundsku.

Program sliboval hudebně divadelní ŠOU s efekty, smích, hrůzu i dojetí: na všechno došlo beze zbytku. Zpívalo se, recitovalo, improvizovalo. „Přehršle postarších písní a vyčpívek“ věhlasné umělkyně, napůl fiktivní osoby Lemury Lepé uvedla herečka a zpěvačka divadla Sklep Lenka Vychodilová za doprovodu Davida Nolla, Vladimíra Vytisky a Jiřího Podzimka, alias Ti3.

Vychodilová v sobě nezapře herečku. Její show je promyšlená do posledního puntíku a zpěv je pomyslnou třešničkou na dortu. Navlečená v šusťáku a se síťovanou taškou v ruce, kterou pamatují generace našich babiček, zazpívala píseň o pécéčkách – „až vyjdou pécéčka z módy jak šusťáky…“ Adekvátní kostýmy a rekvizity jsou nedílnou součástí každého songu, zpívá-li Vychodilová o lásce, má v ruce růžové srdce, když zpívá o strachu, ponoří se sál do tmy a a jediným zdrojem světla je svíčka v její ruce. Písničky jsou jak veselé, tak smutné, ale téměř vždy vtipné, náladu pak podtrhuje barva jejího modelu – od negativní černé po světlou v podobě noční košile. Jak sama Vychodilová říká, když si chce udělat hezký den, zůstane v noční košili – a ve stejném úboru proto odzpívala i několik songů.

Původně byl na večer ohlášený křest cédečka Lemury, ze kterého se ale nakonec vyklubala sbírka básní. Půlroční limit na vznik nové desky totiž muzikanti nesplnili, a jak poznamenala Vychodilová, aby se alespoň se něco křtilo, vydala útlou sbírku básní. Krátké básně se věnují běžným věcem jako přechod pro chodce, jeřabina nebo měsíc. Titul nemohl být pokřtěn ničím jiným než zpěvem.

Součástí vystoupení byla i „Dražba pro Lemuru“. Starý oprýskaný kufr, který přinesli protagonisté na pódium, v sobě skrýval mnohá překvapení. Vydražit se podařilo třeba návod na upletení svetru, vpravdě archaický, což dokazovala jeho i cenovka ještě s československými korunami. Další šťastný vydražitel získal pravý buřt ze Smíchova, který si dokonce během přestávky mohl opéct na plamenem svíčky (a pak zkonzumovat). Příjemný večer, plný přátelské a neformální atmosféry, nechtěli diváci ukončit: „Ahoj na Slapech,“ zpívala Vychodilová a mávala. Obecenstvo to ale jako loučení nepochopilo. Došlo i na přídavek a kdo chtěl, mohl si na závěr se všemi účinkujícími zatančit.

Lemuru …někdy luznou, jindy hrůznou můžete vidět dvakrát v dubnu: v Balbínově poetické hospůdce (4. 4.) a v Klubu galerie Nová síň ve Voršilské ulici (27. 4.).

Více informací naleznete na www.lemura.cz.