Do českých kin míří muzikál Dreamgirls

Praha - Dreamgirls vznikly podle stejnojmenného broadwayského muzikálu, který měl premiéru v roce 1981 a který se inspiroval osudy Diany Ross a The Supremes. Sleduje vzestupy a pády dívčího černošského tria na cestě za slávou. Pokud očekáváte klasický film s dialogy a pár písničkami, možná budete zklamáni. Děj se odehrává převážně na scénách ozářených reflektory před spoustou diváků, ale zpívané jsou většinou i dialogy mimo ně. Uslyšíte songy z původního muzikálu a čtyři nové, napsané Henrym Kriegerem speciálně pro tento film. Podívaná je to především pro uši a oči: na své si přijdou fanoušci americké hudební scény 60. a 70. let, nádherné jsou kostýmy, ve kterých zpěvačky vystupují. Režisér Bill Condon dává nahlédnout i do zákulisí hudebního průmyslu, ve kterém nechybí souboje mezi manažery, kradení nápadů nebo podplácení diskžokejů.

Deena, Effie a Lorrell chtějí prorazit jako zpěvačky. Na jedné pěvecké soutěži v Detroitu okouzlí celé publikum, ale přesto nevyhrají. Po dalším neúspěchu v řadě se už rozhodují zpívání zabalit. Všimne si jich ale prodavač aut Curtis Taylor, který zavětří šanci splnit si svůj sen: ovládnout hudební průmysl. Deena má totiž božské tělo a obličej, Effie nádherný hlas a Lorell od každého něco. Dohodí tedy trio Dreamettes, jak si holky říkají, jako vokalistky Jamesi Earlymu, který na rozdíl od nich známý je. Curtisův čuch se potvrdil a zdá se, že úspěchu už nestojí nic v cestě.

Jenže Effie se i přes vyprodaná vystoupení (nebo možná právě proto) nechce smířit s tím, že má dělat někomu jen doprovod. Navíc její vztah s Curtisem začíná ochabovat a příčinou se zdá být krásná Deena. Spory vyvrcholí, když se Curtis rozhodne Jamese odstřihnout od Dreamettes a udělat z nich samostatnou skupinu. Kdo ale bude hlavní zpěvačkou? Ta, která má nejlepší hlas, tedy Effie, anebo Deena, která díky svým dokonalým proporcím bude lepším marketingovým tahem? Curtisovi jde o slávu a peníze až v první řadě, takže někdo musí z kola ven, bez ohledu na cokoliv…

Tvůrci filmu vsadili na Jamieho Foxxe, kterému hudba rozhodně cizí není: za ztvárnění legendárního jazzového zpěváka Raye Charlese má doma Oscara. Výběr vhodných adeptek se ale táhl šest měsíců. Nakonec volba padla na jednu z nejpopulárnějších zpěvaček současnosti Beyoncé Knowles, finalistku soutěže Pop Idol Jennifer Hudson a Aniku Noni Rose (hrála například v televizním seriálu Třetí hlídka). Čtveřici doplňují Danny Glover a Eddie Murphy, který se na plátně objevil po tříleté pauze (když nepočítáme propůjčení hlasu oslovi ve Shrekovi 2).

Film získal tři Zlaté glóby v kategorii nejlepší muzikál/komedie. Sošku si za své výkony ve vedlejších rolí odnesli Eddie Murphy a Jennifer Hudson. Česká premiéra Dreamgirls proběhne 22. února. O tři dny později pak už budeme vědět, zda největší favorit letošních Oscarů (podle počtu nominací, kterých nasbíral osm) svou roli zvládl, anebo ne. Jisté však je, že ocenění může získat nejvíc šest – do kategorie nejlepší píseň se z Dreamgirls dostaly hned tři songy.