Český kubismus opět přístupný

Praha - Stálá expozice českého kubismu v Domě U Černé Matky boží je od 19. února opět otevřena. Nepřístupná byla od loňského listopadu, instalovala se v ní klimatizace. Díky ní se podle mluvčí Národní galerie v Praze (NG) Petry Jungwirthové již nebude muset expozice uzavírat v horkém letním počasí, jak tomu bylo v několika minulých letech. Celý dům patří Státnímu fondu kultury, NG je v něm v nájmu.

Expozice českého kubismu, prezentovaná ve druhém a třetím poschodí domu, je zaměřena na období let 1910-1919, tedy na nejvýznamnější etapu kubismu v českých zemích. Malířství je zastoupeno díly Emila Filly, Bohumila Kubišty, Vincence Beneše, Josefa Čapka, Antonína Procházky, Václava Špály, Jana Zrzavého, Otakara Nejedlého a Otakara Kubína, sochařská tvorba plastikami Otto Gutfreunda. Uměleckoprůmyslové museum zapůjčilo kusy nábytku podle návrhů architektů Pavla Janáka, Josefa Gočára a Vlastislava Hofmana.

V přízemí domu, který byl postaven jako obchodní dům, by měl být v řádu několika týdnů otevřen obchod s oblečením. Firma Mestra House, která vyhrála konkurz v listopadu minulého roku, měla otevřít už 1. ledna. Mestra House získala smlouvu na osm let.

Významnou kulturní památku na rohu Celetné ulice a Ovocného trhu dokončil architekt Josef Gočár v roce 1912. Po druhé světové válce v objektu sídlil podnik Výstavnictví. Po rekonstrukci zde působilo od roku 1994 České muzeum výtvarných umění. Od konce roku 2003 je v domě nová stálá expozice o českém kubismu. Před třemi lety byla v domě otevřena replika původní kavárny Orient, kterou navrhl také Gočár.