Ve Slavičíně se předvedou amatérská divadla z jihu Moravy

Slavičín - Na jihu Moravy dnes začíná šestý ročník přehlídky amatérských divadel Valašské Křoví. Divákům nabídne celou řadu zajímavých inscenací určených dětem i dospělým, se kterými se představí soubory z celého jihomoravského regionu.

Letošní ročník nabídne návštěvníkům 7 soutěžních představení. Kromě domácího celku SemTamFór, který každoročně exceluje nejen na Valašském Křoví, ale také na Jiráskově Hronově, kde loni jeho nastudování inscenace 1 + 1 = 3 patřilo mezi divácky nejoceňovanější, předvede své umění celá řada dalších souborů. Jedním z předních hostů bude soubor Malé scény Zlín, který patří mezi nejvýznamnější amatérská divadla celé České republiky. Přehlídku zahájí prostějovské Divadlo Point s představením Švédský stůl. Stejně jako v minulých letech si budou moci zájemci z řad expertů i laické veřejnosti vyslechnou rovněž odborné komentáře jednotlivých her.

K nejdůležitějším rysům přehlídky patří podle předsedy poroty Milana Schejbala vzájemné porozumění herců i diváků. „Osobně se mi na slavičínském festivalu nejvíc líbí celková atmosféra tolerance a porozumění různým přístupům jevištního vyjadřování, včetně těch netradičních či experimentálních, a vstřícnost a komunikativnost tvůrců při rozborových seminářích,“ zmínil v rozhovoru pro ČT24 Schejbal.

Valašské Křoví je akcí, ze které se rekrutují amatérské soubory pro přehlídky Divadelní Děčín, Divadelní Třebíč a Popelku Rakovník, ze kterých se mohou nejúspěšnější celky probojovat až na nejvyšší metu české amatérské scény Jiráskův Hronov.

První, ještě nepostupový ročník savičínské přehlídky se konal v roce 2003. Od té doby si podle slov předsedy poroty Milana Schejbala neochvějně upevňuje v divadelním světě svou pozici: „Valašské Křoví si za několik málo let své existence vybudovalo pevné místo na poli amatérského divadla a zařadilo se mezi festivaly, o kterých se nejen v divadelních kruzích mluví se vší vážností. Z toho, přiznám se, mám největší radost, stejně jako ze skutečnosti, že rok od roku přibývá v hledišti slavičínského sálu stále více a více diváků.“ Letošní ročník si mohou vychutnávat do neděle 24. února.