Maltský tenorista Calleja zazpívá v Praze

Praha - Maltský tenorista Joseph Calleja, jeden z nejnovějších objevů mezinárodních operních scén, označovaný za nástupce Luciana Pavarottiho, vystoupí ve středu 10. ledna ve Smetanově síni Obecního domu. Pražskému publiku se představí poprvé.

Při recitálu, ve kterém zazní árie z Verdiho, Rossiniho nebo Bileta, doprovodí Calleju Symfonický orchestr pod taktovkou britského dirigenta Karla Marka Chichona. „Narodil se s talentem, je muzikální, má hudební instinkt,“ složil poklonu Callejovi Chichon. Středeční vystoupení zahájí sérii Callejových koncertů po evropských městech. Pěvec pak zamíří do Bonnu, Mnichova, Paříže či Budapešti.

Osmadvacetiletý Malťan dobyl už všechny důležité koncertní sály - La Scalu, Covent Garden nebo newyorskou Metropolitní operu, ve které loni debutoval v roli Vévody ve Verdiho Rigolettovi. Být sólistou z nevelkého středomořského ostrova považuje Calleja v mezinárodní konkurenci za výhodu. „Když se řekne tenorista z Malty, každý si hned představí jen mě,“ poznamenal s úsměvem na dnešní tiskové konferenci.

Calleju zmiňují v jedné větě s Pavarottim. A i to je prý už obrovská pocta. Stane-li se něčím nástupcem, ale pro něj není tak důležité. Právě Pavarotti a Mario Lanza jsou Cellejovými idoly. „Chci stále pracovat na sobě, a to hlavně. Když se slavného tenora Benjamina Gigli v jeho šedesáti letech zeptali, kdy naposledy cvičil, řekl, před dvaceti minutami. Největším měřítkem a tlakem jsem pro sebe paradoxně teď já sám,“ vyznal se Calleja.

V devadesátých letech Česko zažilo jedny z posledních koncertů tria tenorů Placido Domingo, José Carreas a Luciano Pavarotti. Teď se stává svědkem nástupu nové pěvecké generace. K dalším mladým hlasům současnosti patří například Rolando Villazón, který vystoupí v Praze v únoru.