Tři dni s divadelní pohádkou

Praha - V divadle Minor se ve dnech 22.-24. 2. 2008 uskuteční 6. ročník Přehlídky sólové tvorby pro děti, která nabízí blízká setkání s divadelní tvorbou. Dílny, jež následují po některých představeních, navíc umožňují dětským návštěvníkům praktické setkání s divadlem.

Přehlídka představuje svým divákům inscenace pro děti od 3 let, kterých je stále v divadelní nabídce nedostatek. Hojná bude také účast zahraničních hostů, letos přijede Petronela Dušová (Teatro Néline) z Bratislavy a Agata Kucińska (Ad Spectatores) z Wroclavi. Letošní novinkou je zapojení cizinců žijících v Praze do dění na festivalu. Ti předvedou dvě hudební dílny, a to Marwan Alsoleiman ze Sýrie a Lambert Asondjo z Konga.

"Rovnocennou participaci českých a zahraničních divadelních umělců na Přehlídce vnímáme jako důležitý přínos festivalu, který tak sleduje svůj záměr přispívat ke středoevropské integraci v obou směrech - prostřednictvím poznání kvalit cizích i vlastních," uvádí organizátorka festivalu Kateřina Čejková.

Letošní ročník Přehlídky je součástí projektu Rosteme s knihou. Literaturu na jeviště uvede Vida Neuwrithová svým Opuštěným palácem a jinými židovskými pohádkami a Pavlína Kordová (LS Kordule) s Papírovými bajkami na motivy knihy Jana Vladislava Deset večerů s pohádkou.

„Klady dětského loutkového divadla není třeba zvláště vysvětlovat. Pódiová představení se obracejí téměř ke všem smyslům dítěte, a obohacují tak diváčka v mnoha směrech. Oproti činohernímu divadelnictví má loutka dvě nevyvratitelné přednosti - oživuje ve větší míře divákovu fantazii a zároveň kultivuje a prohlubuje jeho vztah ke hmotě,“ dodává Čejková.

Přehlídka sólové tvorby pro děti pořádaná občanským sdružením Xaver poskytuje prostor i mladým adeptům loutkoherectví. Letos vystoupí Agata Kucińská, absolventka wroclavské divadelní akademie. Představí poprvé svou inscenaci Sny, se kterou získala na mezinárodním festivalu sólových loutkářů v Lodži dohromady pět cen.