Snímek Edith Piaf obhájil jen 5 z 11 césarových nominací

Paříž - Cenu César za nejlepší francouzský film uplynulého roku dostal v pátek večer v Paříži snímek režiséra Abdellatifa Kechiche Zrno a mezek. Nejvyšší francouzské filmové ocenění za herecký výkon v hlavní roli získali Marion Cotillardová, která ztělesnila slavnou zpěvačku Edith Piaf ve stejnojmenném filmu, a Mathieu Amalric za výkon ve snímku Skafandr a motýl.

Vítězný snímek 33. ročníku získal Césara také za režii, původní scénář a pro začínající herečku. Z pěti nominací dokázal proměnit v cenu čtyři a byl tak na slavnostním večeru v pařížském divadle Châtelet fakticky nejúspěšnější.

Čestného Césara dostal italský režisér a herec Roberto Benigni a „superčestného Césara“ převzala slavná francouzská herečka Jeanne Moreauová, která nedávno oslavila osmdesátiny a kterou publikum pozdravilo dlouhými ovacemi vestoje. Dalším slavnostním okamžikem večera bylo vzdání pocty předčasně zesnulé rakouské filmové hvězdě Romy Schneiderové, která by se letos dožila sedmdesátky a kterou na jevišti připomněl její někdejší filmový i životní partner Alain Delon.

Jako nejlepší zahraniční film vyhodnotila francouzská Akademie filmového umění a techniky snímek německého režiséra Floriana Henckela von Donnersmarck Životy těch druhých, který se vrací do světa někdejší východoněmecké tajné služby Stasi. Cena za nejlepší prvotinu připadla animovanému filmu Persepolis, který se pohledem školačky dívá na íránskou revoluci z roku 1979.

Relativním zklamáním skončil pařížský večer pro tvůrce životopisného filmu o Edith Piaf, který byl s jedenácti nominacemi favoritem. Dostal sice pět Césarů, ale až na toho pro nejlepší herečku to bylo v méně významných kategoriích. Cotillardová může ještě v neděli za výkon v tomto filmu získat i nejvyšší americké filmové ocenění Oscar. Snímek se částečně točil v Praze a Cotillardové při převzetí ceny neopomněla poděkovat i pražskému týmu, který se na natáčení podílel.