Kameraman Ivan Šlapeta získal cenu za celoživotní dílo

Praha - Kameraman Ivan Šlapeta získal cenu za celoživotní dílo. V sobotu večer mu ji v pražském kině Lucerna udělila Asociace českých kameramanů (AČK). Oceněni byli také kameramani Jaromír Malý a Ramunas Greičius, kteří získali cenu za vynikající kameramanské dílo. Malý pak za televizní snímek Swingtime a Greičius za film Tajnosti.

„Kameraman je nejbližším spolupracovníkem režiséra. Nicméně je často při hodnocení filmového díla opomíjen. Asociace si mimo jiné vytkla za úkol zvyšování profesního společenského kreditu kameramanů a k tomu slouží i oceňování kameramanské tvorby,“ řekl k významu cen prezident AČK Josef Hanuš.

Letošní nositel ceny za celoživotní dílo, kameraman Ivan Šlapeta, se podílel na realizaci 42 celovečerních filmů, mezi kterými jsou například snímky Kalamita, Kulový blesk nebo Vrchní, prchni!. Umělec se věnoval i tvorbě dokumentů, televizních filmů a seriálů. Pro Laternu Magiku natočil program Hra o kouzelné flétně.

Ivan Šlapeta spolupracoval s více než stovkou autorů, scenáristů a režisérů v evropském i světovém kontextu. S režisérem Maximilianem Schellem vytvořil Marléne a s Martinem Waltzem filmové drama Die Wette. Mezinárodní zkušenosti získal také v Británii, USA a Španělsku.

Uznání Jaroslava Kučery, které je určené posluchačům FAMU za mimořádný počin v oblasti obrazové koncepce filmu, si převzal Petr Bednář za snímek Galerie. „Chceme tak upozornit veřejnost na začínající tvůrce filmového obrazu a současně povzbudit a motivovat posluchače filmové školy,“ vysvětlil poslání této ceny Hanuš.

Do sedmičlenné poroty, která hodnotila celkové vyznění děl po obrazové stránce, usedli mimo jiné režisérka Helena Třeštíková, filmový publicista Jan Foll nebo kameraman František Spilka.

Porota vybírala z osmi filmů a sedmi televizních pořadů, které navrhli členové AČK a producenti. Mezi nominovanými snímky byly například filmy Pusinky a Gympl nebo televizní film Hodina klavíru.