Newyorská filharmonie koncertovala v komunistické Severní Koreji

Pchjongjang - Newyorská filharmonie zahájila své vystoupení severokorejskou hymnou koncert před nejvyššími představiteli KLDR ve velkém divadle v Pchjongjangu. Jde o historicky první koncert takto významného amerického hudebního tělesa od ukončení války v Koreji v roce 1953, na němž zazní i Dvořákova Novosvětská symfonie. Vystoupení, které se považuje za jakýsi test alternativní hudební diplomacie, jež má zmírnit napjatou atmosféru mezi Spojenými státy a KLDR, živě přenáší severokorejská státní média.

Po severokorejské zazněla i americká hymna a obě si vysloužily potlesk
vestoje. Následně filharmonici zahráli předehru ke třetímu dějství opery
Richarda Wagnera Lohengrin, po níž orchestr přistoupil k hlavní části
celého vystoupení. Tou jsou dvě skladby inspirované Amerikou - Dvořákova Novosvětská a Američan v Paříži od George Gershwina.

Koncert přímo v divadle poslouchá asi 2500 Severokorejců. Podle agentury AP však mezi nimi zřejmě chybí nejvyšší představitel země Kim Čong-il.

„Newyorští filharmonici přijíždějí na pozvání severokorejského ministerstva kultury z loňského roku, kdy nastalo mírné oteplení vztahů mezi USA a Severní Koreou. Je to naprosto ojedinělá záležitost, aby americké hudební těleso takovéto mezinárodní reputace vystoupilo v této zemi. Obyčejný smrtelník nemá šanci se na koncert vůbec dostat, je určen pouze prominentnímu publiku. Nicméně každý politolog jistě potvrdí, že jakýkoli krok, který by vedl ke zlepšení vztahů mezi těmito státy, bude bezpochyby ve světě vnímán jako krok pozitivní,“ komentuje událost zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

Orchestr, v němž hraje 106 hudebníků, představí i skladby inspirované Amerikou - Američan v Paříži George Gershwina a také Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka.

Severokorejští představitelé se na koncert pečlivě připravili. Z ulic
dokonce zmizely plakáty obviňující USA z imperialismu a z nepřátelství vůči KLDR. Obyvatelé Pchjongjangu o vystoupení filharmoniků vědí, událost se však přesto nedostala na přední strany novin.

Americká vláda koncert filharmoniků v severokorejské metropoli podporuje. Vystoupení má podle ní severokorejské veřejnosti představit Spojené státy v jiném světle, než je KLDR běžně zobrazuje. Nicméně podle analytiků však severokorejská propaganda pravděpodobně bude o koncertu informovat jako o americké poctě předákovi KLDR Kim Čong-ilovi.

Kromě hudebníků přijelo na 48hodinovou návštěvu KLDR i 175 novinářů, kteří jinak mají jen velmi omezené možnosti do uzavřené Severní Koreje proniknout. Analytici ale upozorňují, že korejská propaganda může koncert a mediální pozornost, jež se na něj upírá, využít ke svým účelům.

Koncert se koná v době, kdy americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová podniká cestu po východní Asii. Šéfka diplomacie USA už navštívila Jižní Koreu, dnes jedná v Číně, a poté by měla odcestovat do Japonska. Náplní její cesty je i diskuse o tom, jak přesvědčit Severní Koreu, aby upustila od svého jaderného programu.