O rodičích a dětech vypráví nový Michálkův film

Praha - Komedie o otcích a synech, kterou natočil režisér Vladimír Michálek s Josefem Somrem a Davidem Novotným v hlavních rolích, vstupuje 6. března do českých kin. Film O rodičích a dětech vznikl podle stejnojmenné knihy Emila Hakla. Snímek vypráví příběh otce a syna, kteří spolu jednou za měsíc prožijí den. V rozhovoru, který spolu vedou, se odkrývají nejenom citlivá místa jejich soužití, ale také absurdity totalitní společnosti.

Film chce navázat na nejlepší tradice české filmové komedie. Jeho devizami jsou vtipné dialogy, výjimečné herecké výkony a humor spojující diváky napříč generacemi. V brilantně vedeném dialogu se odkrývají dějiny dvacátého století a všechny absurdity s ním spojené. Odhalují se ta nejhlubší místa lidských vztahů. Odtajňují se staré resty, trápení a radosti. Na scéně se objeví Vnuk, o kterém Syn neměl přes dvacet let ani tušení. A některé chyby se opakují znovu a znovu.

„Než jsem se pevně rozhodl, že Haklovu předlohu natočím, trvalo to dlouho. Ono totiž natočit procházku je opravdu bláznivý nápad. Nakonec mi hodně pomohl můj kameraman Martin Štrba a hlavně Jiří Křižan, který jediný byl schopen razantně přistoupit k úpravě knihy pro film. Práce na scénáři trvala rok a půl,“ poodhaluje zákulisí režisér Michálek.

Jako hlavní důvod, proč po takové látce sáhl, uvádí režisér schopnost dialogu mezi otcem a synem. „To, že je někdo vůbec schopen povídat si se svým rodičem otevřeně o veškerých problémech, je na první pohled banalita, ale vlastně je to výjimečná záležitost. Zachytit onen vzácný okamžik pokusu o komunikaci mi přišlo jako velký experiment. Jsem přesvědčený, že natočit film o tom, že táta miluje svého syna a má o něj strach, není málo,“ dodává Michálek.

Vladimír Michálek patří k nejoceňovanějším tvůrcům střední generace českých filmařů. Mezi jeho filmy patří Amerika (1994), Zapomenuté světlo (1996, ocenění Český lev ve dvou kategoriích), Je třeba zabít Sekala (1998, získal mj. ocenění Český lev za nejlepší film roku), Anděl Exit (2000, Český lev za nejlepší umělecký počin) a Babí léto (2001, ocenění Český lev ve 4 kategoriích).

Emil Hakl, vlastním jménem Jan Beneš, získal za novelu O rodičích a dětech cenu Magnesia Litera 2002. Dále je autorem básnických sbírek Rozpojená slova (1991) a Zkušební trylky z Marsu (2000), povídkových sbírek Konec světa (2001) a O létajících objektech (2004) a románu Intimní schránka Sabriny Black (2002).