Suchá Hora, dedina na konci trati - nový dokument na ČT

Praha - Dokument o proměně venkovského života od tradičních hodnot k současné neosobní civilizační existenci uvede ve čtvrtek večer Česká televize. Režisér Pavel Štingl v něm vedle záběrů pořízených ve slovenské Suché Hoře v letech 2005-2007 používá i materiál, který na stejném místě v 50. letech pořídila jeho matka.

Vesnici Suchá Hora objevila jako mladá studentka - kameramanka Věra Štinglová; se svými spolužačkami z FAMU se tam vydala vlakem ze sportovního kurzu. Místní obyvatelé je vřele přijali a Štinglová pořídila mnoho fotografií a záběrů místního kvetoucího folkloru. Když se jí narodil syn Pavel, vracela se na Oravu pravidělně i s ním. Pavel Štingl natočil o Suché Hoře už jeden dokument před šestnácti lety. Nyní se k tématu vrátil a zachytil nové generace.
 
Rodina Harmatových žije ve vsi od nepaměti a právě na osudech jejích příslušníků autor připomíná tradice, zvyky a způsob života venkovanů zhruba od poloviny minulého století. Život ve vsi je podle Štinglových slov drastický; lidé jezdí daleko za prací, které je v kraji všeobecně málo. Pomalu se vytrácí i tradiční folklor. Kroj už nepatří do každodenního rytmu, zůstává alespoň hudba. 
  
„Natočit laskavý dokument o lidech, kteří se i přes často velmi těžké životní podmínky a agrese politických režimů dokázali vždy vrátit k vlastní podstatě - zorali, sklidili, postavili domy a v každé volné chvilce si pozpívali se svou naprosto originální goralskou muzikou,“ tak charakterizuje snahy vložené do filmu režisér.

Snímek uvede ČT2 28. 2. od 20 hodin.