V Divadle Archa vystoupila klavíristka Tomoko Mukaijamaová

Praha - V pražském Divadle Archa ve čtvrtek 28. února poprvé před českým publikem vystoupila japonská klavíristka a vizuální umělkyně Tomoko Mukaijamaová. Posluchačům zahrála skladby ze svého projektu nazvaného Sonic Tapestry, který je hudební historickou koláží. Umělkyně vlastními improvizacemi propojuje skladby, jež vznikly v době od baroka do současnosti.

Mukaijamaová zahrála například skladby od Johanna Sebastiana Bacha či Roberta Schumanna, představila rovněž vlastní autorskou tvorbu. Kvůli požadavkům na zvuk si dokonce nechala přivézt speciální piáno, které si pořadatelé výhradně pro dnešní koncert vypůjčili v Polsku.

Tomoko Mukaijamaová spolupracovala s řadou významných evropských souborů, například ve Frankfurtu s Ensemble Modern. Vizuálnímu umění se vedle hudby věnuje již deset let. Ve spolupráci s dalšími umělci svými projekty působí na pomezí různých uměleckých žánrů a disciplín.

Umělkyně nyní právě v Praze připravuje svůj nový multimediální projekt nazvaný Wasted, v němž hudební složku doplní instalace vyrobená z deseti tisícovek hedvábných šatů. Premiéru projektu, který inscenuje v bývalé tovární hale v Karlíně, si Mukaijamaová naplánovala na příští rok.