Max Romeo roztančil Lucerna Music Bar

Praha - Ve středu 27. února měli pražští posluchači poprvé možnost uslyšet naživo legendu jamajského reggae, zpěváka Maxe Romea. V přeplněném sále Lucerna Music Baru zazněly za doprovodu kapely Charmax jeho největší hity od sedmdesátých do devadesátých let. Letos v lednu mu vyšlo nové album Best Of a Max Romeo vyrazil na turné.

Na hudební scéně se třiašedesátiletý Max Romeo pohybuje už bezmála čtyři desetiletí, na svém kontě má kolem třiceti alb a sedmnáct prvoligových hitů. Znají ho milovníci reggae po celém světě, na MTV se ale neobjevuje - za celou dobu své kariéry nenatočil jediný klip. Vitální šedesátník média nepotřebuje. V duchu rastafariánství zpívá o lásce a jednotě a jde mu hlavně o to, aby jeho slova vyslyšela nová generace.

Mnohé z jeho nahrávek se staly notoricky známé a pořád se hrají - One Step Forward, War in a Babylon, Jamaican Ska nebo Chase the Devil, kterou pod názvem Out of Space zremixovali Prodigy. Po letech v hudební branži je Max Romeo jedním z mála muzikantů, který zůstal věrný svým ideálům. V textech komentuje společnost, náboženství i politiku, na konci šedesátých let se ale proslavil hlavně svými odvážnými texty se sexuálním podtextem, které byly na konzervativní Anglii, kde tehdy žil, příliš otevřené.

Hodinu a půl trvající koncert v přeplněném Lucerna Music Baru byl nasycen pozitivní energií a zpěvák i kapela sklidili zasloužené ovace nadšených diváků. Jedinými negativy středečního koncertu tak byly nedostatek místa k tanci a nedýchatelný vzduch.