Trnitá cesta k úspěchu

Praha - První díl dokumentárního cyklu Cesta k vítězství představí tři sportovce - desetibojaře Romana Šebrleho, medailistu z olympijských her v Sydney a Athénách, a dva paralympioniky - cyklistu Jiřího Ježka a atleta Romana Musila, majitele zlatých medailí z paralympiád v Austrálii a Řecku. Diváci se seznámí s jejich sportovními úspěchy a také se skutečností, že letošní rok je pro ně rokem příprav na třetí olympijské hry.

V průběhu celého cyklu se odkrývá jejich sportovní zápolení na mezinárodních mistrovstvích i peripetie, které je na cestě za jejich cílem čekají. Především jde o možnost nahlédnout do zákulisí jejich sportovní kariéry a každodenního tréninkového nasazení. Zároveň cyklus nahlíží i do soukromí sportovců. 
 
„Když jsem se dozvěděl, že to byl prvotní nápad Romana Šebrleho, velmi mě to potěšilo a moc si toho vážím. Také z toho důvodu jsem vůbec neváhal se vstupem do projektu,“ přibližuje svou motivaci Roman Musil.
 
Podle něj režisér snímku J. Harvan v prvním díle, který všechny tři paralympioniky představuje, látku zpracoval skoro jako reality show, ovšem bez jakýchkoli bulvárních prvků. „Je to pravdivá výpověď o tom, kolik sil a úsilí nás olympijská medaile stojí. To je, myslím, dobře, protože většina diváků, kteří nás vidí na stupních vítězů, si to vůbec neuvědomuje,“ dodává Musil.

Ačkoli natáčení prý bylo značným zásahem do soukromí, díky citlivému přístupu režiséra i rodiny zúčastněných byly schopny projekt akceptovat, aniž by byla vyhlášena jakákoli tabu. První díl cyklu uvede ČT 8. března ve 13:05 na prvním programu.