Vídeň otevře unikátní výstavu předmětů z Tutanchamonovy hrobky

Vídeň - Poprvé v historii opustily Egypt mnohé vzácné originály předmětů z hrobky slavného faraóna. Vídeňské Museum für Völkerkunde nabízí mezi 150 exponáty výstavy Tutanchamon a svět faraónů sarkofágy, schránky na vnitřnosti, faraónovu deskovou hru nebo zlaté sandály z nohou jeho mumie. Vstupenky na výstavu, jež potrvá od 9. března do 28. září, už si rezervovalo 50 tisíc zájemců.

„I kdyby měl egyptolog možnost udělat výstavu z jakýchkoli předmětů, příliš by se od této nelišila,“ potvrzuje výjimečnost expozice ředitel vídeňského muzea Wilfried Seipel.  

Jediné, co na výstavě chybí, je posmrtná Tutanchamonova maska a sarkofág, které nelze transportovat. I bez nich byly doprava a instalace exponátů velmi složité, podle ředitelky Egyptského muzea v Káhiře Wafay Saddikové se objektů nesměl dotknout nikdo kromě káhirských specialistů.

Senzační nález hrobky v roce 1922 britským arceologem Howardem Carterem, udělal z Tutanchamona jednoho z nejznámějších vládců, přestože na trůn usedl v devíti letech a patřil k těm méně významným. Na výstavě je k vidění i malá desková hra, s níž si na trůnu hrál chlapec vládnoucí nejmocnějšímu království tehdejšího světa.

Základní vstupné na výstavu činí 18 EUR.