Titanic stále poutá pozornost

Brno - Moravská metropole se stane druhým evropským městem, které představí unikátní výstavu o Titaniku. Legendární loď a její zkázu připomenou originální předměty vylovené ze dna oceánu. Výstava začne 12. března a potrvá dva měsíce.

Tragický příběh ve své době největší a nejluxusnější lodi Titanic zná každý. Ale jen málokdo viděl na vlastní oči vybavení nebo nějakou součást této lodi. Brněnská expozice Titanic tyto originální artefakty nabízí. 

„Licenci na výstavu má společnost, která jako jediná může vyzvedávat originální věci z Titaniku. Artefakty přijely ve speciálních krabicích a dokonce na ně nesměly sáhnout žádné české ruce, takže si to parta z Ameriky vykládala z kamionu sama,“ řekl Aleš Hrbek, organizátor výstavy v Brně.
 
Návštěvníci tak uvidí oblečení cestujících, dosud plné lahve šampaňského, vybavení koupelen nebo jídelen i části strojů. Jsou tu i přesné repliky dvou kajut. Originálních předmětů jsou celkem asi tři stovky.
 
„Výstava končí místností, ve které jsou všechna jména lidí první, druhé i třetí třídy a těch, kteří přežili, i těch, kteří nepřežili, takže si návštěvník může zkontrolovat, jak by dopadl, kdyby na Titaniku skutečně byl,“ dodává Hrbek.

Pomyslnou plavbu Titanikem je možno zažít v bývalé prodejní hale u M-Paláce do poloviny května.