„Kdo umře, ten už nespolupracuje“ - Friedrich Dürrenmatt

Praha - Detektivní komedii Friedricha Dürrenmatta Komplic uvádí v české premiéře Divadlo Na Zábradlí. Příběh o prorůstající korupci připravil režisér David Czesany a hlavní roli hraje Igor Chmela. Ve svém mrazivě černém příběhu vypráví Dürrenmatt o korupci, která prorůstá celou společností.

Komplice napsal na začátku sedmdesátých let. Tvůrci inscenace tvrdí, že se od té doby nic nezměnilo, text hry je stále aktuální. Premiéra je proto věnována Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu pod vedením Jana Kubiceho.

„Divák se může smát, ale zároveň by ho mělo mrazit v zádech, protože téma prorůstající korupce je docela děsivé a zároveň ve svém důsledku působí celkem bezvýchodně,“ říká o hře představitel hlavní role Igor Chmela. 
  
Inscenátoři k představení uvádějí: „Zdánlivě geniální plán zkrachovaného vědce Doca a mafiánského Bosse, který chemickou cestou beze zbytku rozpouští mrtvoly, má jeden háček, a to “Ironického hrdinu„ - jak ho nazval sám Dürrenmatt - policistu Copa. Ten se rozhodne, že celou zločineckou organizaci rozloží zevnitř. K jeho překvapení však korupce překrývající obchod s mrtvolami sahá až do nejvyšších politických sfér.“  
 
Režisér David Czesany upřesňuje: „Myslím, že šlo o zřejmý záměr napsat gangsterský komiks, ovšem nikdy se to nepodaří tak, aby to byl komiks legrační.“ 
  
Po předchozí světové premiéře Bergmanovy Sarabandy tak připravilo Zábradlí další titul slavného autora, který u nás ještě nebyl uveden.
 
Friedrich Dürrenmatt (1921 - 1990) byl švýcarský dramatik. Studoval teologii, filozofii a literaturu. Poté nejprve pracoval jako kreslič a grafik, brzy se stal literárním kritikem. Po II. světové válce se stal spisovatelem na „volné noze“. V roce 1968 odsoudil okupaci Československa.

Ve svém díle satirickými prostředky kritizoval tehdejší společnost. Dürenmatt měl poněkud atypické názory, byl přesvědčen, že svět je nezměnitelný, nachází se v pokročilém katastrofickém stavu, proto nemůžeme věřit v žádné radikální (ani opravné) změny (či prostředky) vedoucí ke změně k lepšímu, všechny změny podle něj vedou pouze k zachování tohoto stavu nebo k jeho zhoršení.

Komplic / Divadlo Na Zábradlí: režie - David Czesany, hrají: Igor Chmela, Leoš Noha, Marie Spurná, Jan Lepšík, Kristina Maděričová, Ladislav Hampl, Vladimír Marek, Josef Polášek, Tomáš Novotný a Ivan Voříšek