Staří režiséři – We Got Him!

Praha - Zvolání amerického vojáka, který dopadl v roce 2004 diktátora Saddáma Husajna "We got him!" neboli "Máme ho"! se stalo inspirací k nové hře vyprávějící o diktátorech a mediálních kamuflážích. Její světovou premiéru připravila komorní scéna Kolowrat Národního divadla.

Čtyři přední umělci, ovlivňující způsob uměleckého zobrazovaní skutečnosti ve 20. století, filmoví režiséři Leni, Elia, Otakar a sochař monumentů Gerasim, jsou soustředěni na vojenské výcvikové základně. Dozorci Lyndie a Granier je mají připravit na nový úkol, kterým byly tyto senilní celebrity masového umění pověřeny. Jako letití tvůrci veřejného mínění mají navrhnout způsob, jímž bude světu oznámeno zatčení diktátora a jímž bude diktátor ze světa zprovozen tak, aby jeho smrt nevzbudila nežádoucí reakce.

Umělci, kteří každý svým způsobem kolaborovali s některou z totalitních mocí 20. století a kteří byli mocnými využíváni, omezováni a zároveň korumpováni, se znovu setkají se svými tyrany. V návrzích scénářů odstranění diktátora využijí celé své znalosti dvacátého století, znovu rekonstruují zánik Lenina, Hitlera, Stalina, Causesca, Pol Pota. Diskurz o moci umění nad skutečností se převrací ve svůj opak.
 
Podle autora hry Jana Vedrala může být zmíněným diktátorem jakákoli osobnost včetně politiků na obecní úrovni. 
  
Hrou Staří režiséři - We Got Him! sociálněpolitická témata v ND nekončí, v příští sezoně uvede činohra například izraelskou hru Mikve.