ČT uvede dokument o filmaři českého původu Karlu Prokopovi

Brno - Hodinový dokument o filmaři Karlu Prokopovi, který už několik desetiletí žije a pracuje ve Francii, natočilo brněnské studio České televize. Film vypráví o životě uznávaného dokumentaristy, jeho problémech s bývalým režimem, o emigraci i samotné tvorbě a natáčel se v Lamanšském průlivu, v Paříži a Brně. Snímek režiséra Karla Fuksy uvede v sobotu ve 21:50 ČT 2.

Cesta Karla Prokopa k filmování jeho oblíbeného moře nebyla jednoduchá. Hned na počátku kariéry ho začal svazovat smyšlený kádrový posudek. „Nebyli jsme žádná bohatá rodina, za války jsme všechno ztratili. Po maturitě jsem se nemohl dostat na žádnou vysokou školu, protože údajně ´nebylo v zájmu socialistické republiky´, abych studoval,“ vzpomíná Prokop. 

Následně odjel do Francie natočit dokument o českém malíři Josefu Šímovi, jeden z prvních československých barevných filmů, StB ho ale nalákala zpět domů. Poté strávil 6 měsíců ve vyšetřovací vazbě na Ruzyni.

V Brně filmaři natočili rozhovor s ombudsmanem Otakarem Motejlem, který na konci 60. let Prokopa, známého původně pod jménem Zámečník, hájil jako advokát, když filmař čelil obvinění z velezrady.  

Součástí nového filmu nazvaného Dálky a hlubiny Karla Prokopa jsou ukázky z jeho dokumentů natáčených jak v zahraničí, tak v České republice. Prokop má na svém kontě například dokumenty o Franzi Kafkovi nebo Herbertu von Karajanovi. Jako inspirace mu často slouží moře a život pod hladinou. Po roce 1989 reagoval na zájem západních médií o nového českého prezidenta Havla vlastním dokumentárním portrétem.