Česko se bude ucházet o vzácná umělecká díla

Praha - Čeští zástupci chtějí dnes na aukci v nizozemském Amsterodamu získat umělecká díla ze sbírky Lichtenštejnů, připraveno mají deset milionů korun. Od začátku 90. let vydal český stát na nákupy uměleckých předmětů stamiliony korun. Například ministerstvo kultury utratilo v letech 2002 až 2006 za rozšíření sbírek muzeí, galerií a knihoven 150 milionů korun.

Výběr známých nákupů uměleckých předmětů v posledních letech: 

Waldesova sbírka: 
Před devíti lety získala pražská Národní galerie díky předkupnímu právu z restituované Waldesovy sbírky, plné děl Františka Kupky, sedm významných pláten. Za sedm obrazů (Peníze, Vlastní podobizna, Kosmické jaro I., Neodbytná bílá čára, Kolos rhodský, Stroje a Barevné plány - Zimní vzpomínka) galerie zaplatila téměř 90 milionů korun, dva nejvzácnější obrazy přišly každý na 25 milionů. 

Zlomek Dalimilovy kroniky: 
Před třemi lety koupila Národní knihovna na aukci v Paříži cenný fragment latinského překladu Dalimilovy kroniky. Stál ji 300.000 eur, tedy přibližně devět milionů korun, po započtení aukční přirážky se celková suma vyšplhala na 10,4 milionu korun. Peníze na unikátní přírůstek do svých fondů nepocházely od ministerstva kultury, ale ze zvláštní dotace od vlády. 

Auto Josepha Beuyse: 
Před třemi lety koupila Národní galerie dílo významného německého umělce Josepha Beuyse nazvané Auto. Za objekt zaplatila 15 milionů korun, z toho třetinu dal sponzor. O tom, zda byla částka přiměřená, se vedou spory, nákup dokonce prověřovala policie. Podle vyjádření ředitele NG Milana Knížáka ale byl nákup „zcela standardní“. 

Obrazy ze sbírky Lichtenštejnů: 
Před pěti lety se podařilo zástupcům Národního památkového ústavu v Brně získat na dražbě v Amsterodamu několik obrazů, které do druhé světové války zdobily interiéry zámků ve Valticích a v Lednici. Obrazy si jejich majitelé, Lichtenštejnové, odvezli koncem války pryč, později je dali do dražby. Památkáři měli připraveno 2,5 milionu korun, za tucet pláten nakonec dali 46.000 eur (podle tehdejšího kurzu 1,5 milionu korun). 

Feldmannova sbírka: 
Jedinečný soubor 135 kreseb z kolekce židovského sběratele Artura Feldmanna, který zahynul za druhé světové války, vlastnila do roku 2003 Moravská galerie v Brně. Díla nakonec vydala Feldmannovým dědicům, kteří část kolekce rozprodali v aukcích. Do galerie se vrátila pětice nejvzácnějších kreseb, za které český stát vyplatil miliony korun (přesná suma nebyla na přání prodávajících zveřejněna).