Začalo to hrudkou hlíny

Praha - Novou výstavu v Muzeu hlavního města Prahy si mohou její návštěvníci i ohmatat. Začíná ve středu 2. dubna a přibližuje výrobu pravěké keramiky a její využití, sdělila její autorka Miroslava Šmolíková. Jedná se totiž už o třetí expozici, která je určena jak vidoucím, tak zrakově postiženým zájemcům.

Výstava je rozčleněna do deseti celků, nejstarší část přenese diváky do období mladého paleolitu kolem 29.000 až 25.000 let před naším letopočtem. Muzeum hlavního města Prahy vystavuje repliky i originály staré několik tisíc let.

„Výstava přibližuje způsob výroby keramiky bez hrnčířského kruhu. Pravěcí lidé nádoby vytlačovali z válečků a plátků hlíny,“ uvedla Šmolíková. Lidé se dozvědí o využití keramiky v kuchyni, při tkaní, náboženských rituálech i pohřbívání.

Návštěvníci si mohou prohlédnout a ohmatat kopii Věstonické venuše, sošky zvířat, keramické hrnce i amulety. Nechybí ani model komorové pece se vsázkou nádob připravených k výpalu.

U všech vystavených předmětů jsou jak klasické popisky, tak popisky v slepeckém Braillově písmu. Připraveny jsou také dvě návštěvní knihy, nevidomí mohou své dojmy napsat na speciálním psacím stroji. Vystaven je rovněž katalog k předchozí výstavě, který získal ocenění na mezinárodní výstavě hmatových knih ve Francii.

Pro návštěvníky se zrakovým postižením jsou k dispozici průvodci, které proškolilo sdružení pro podporu nejen nevidomých - Okamžik. Po dobu trvání výstavy mohou lidé využít bezbariérový přístup do budovy muzea z Křižíkovy ulice.

Výstava nazvaná Začalo to hrudkou hlíny, která potrvá do 4. května, je třetí hmatovou výstavou pražského muzea. V předchozích letech si mohli zájemci osahat expozice Seznamte se s archeologií a Šaty dělaj pračlověka.