V Berlíně začíná v sobotu umělecké bienále

Berlín - Na berlínském bienále, které začíná 5. dubna, se letos objeví i vědci, architekti a hudebníci a cílem je zapojit i publikum. Jsme jedna velká šťastná globální rodina, zní poselství letošního bienále, na němž představí svou práci téměř 50 umělců z 31 zemí světa. Česko bude zastupovat Kateřina Šedivá.

Objevují se názory, že letošní bienále je „obaleno“ silnou dávkou pseudointelektuálského nánosu a umělci už dávno nemají odstup od konzumní společnosti.

Pořadatelé proto nesázejí jen na osvědčená jména, na akci pozvali i dosud neznámé umělce z Turecka, východní Evropy a Jižní Ameriky, kterým tak dává bienále možnost získat v uměleckém světě uznání. Ostatně účastníci prvního ročníku, který se konal před deseti lety, jsou dnes tak známí, že se o nich píše v encyklopediích.

Česká zástupkyně Kateřina Šedivá v Berlíně představí svůj projekt Furt dokola, kterým zkouší překonat uzavřenost a sociální bariéry mezi sousedy ve vesnici Líšnice, kde žije. Do Německa přiveze konstrukce plotů a asi čtyřicet líšnických obyvatel, kteří se budou na akci podílet.