Marie Málková je Psí matka

Praha - Divadlo Na Prádle v Praze uvedlo 16. dubna premiéru hry Psí matka, kterou napsal dramatik Pavel Kohout podle románu řeckého spisovatele Pavlose Matesise. Kohout se také sám ujal režie. Jedinou herečkou v představení je Marie Málková, trojnásobná držitelka cen Alfréda Radoka.

Monodrama Psí matka je zpovědí prosté řecké ženy, která popisuje svůj životní příběh od dětství prožitého za války do současnosti. Knižní předlohu uznávaného řeckého autora Matesise Kohout považuje za jeden z klíčových současných evropských románů.

Kohout dostal pracovní verzi českého překladu knihy od překladatelky, která jeho knihy překládá do řečtiny, a četl ji poprvé v letadle do Řecka. „Když jsem byl v polovině, tak jsme doletěli do Atén a já jsem už začal adaptovat, ani jsem to nedočetl. Mně se to strašně líbilo,“ odhalil svou motivaci Kohout.

Po dlouhém hledání našel Kohout ideální představitelku role stárnoucí ženy jménem Rarau v Marii Málkové, sousedce z pražského domu, v němž bydlí. „Byl jsem zvyklý dodneška pracovat při velkých inscenacích na velkých scénách a vzájemně se trápit s deseti, dvaceti až třiceti lidmi a teď se vzájemně netrápíme, nýbrž bavíme dva,“ konstatoval Kohout. Autor prozradil, že Málková během osmdesátiminutového představení na scéně ztvární celkem 33 postav, z toho jednu psí a jednu slepičí.

Kohout se s novou hrou vrátil na svou osudovou scénu. V sále, kde malostranské Divadlo Na Prádle působí, za druhé světové války sídlilo Intimní divadlo. Dramatik, který v létě oslaví 80. narozeniny, zde jako teenager vystupoval s Dismanovým dětským rozhlasovým souborem. „Ten v tomhle divadle uváděl Karafiátovy Broučky a já jsem tady hrál Cvrčka, takže se vracím na tu scénu po 64 letech, což považuji za unikátní záležitost,“ dodal.