Kouzelná flétna bude znít v metru

Berlín - Jedna z neslavnějších a nejhranějších světových oper, Kouzelná flétna, se dostala až pod povrch země. Vynalézaví Berlíňané projektu propůjčili nevšední prostor, podzemní stanici metra Bundestag, která je sice postavená, ale zatím se nevyužívá. Její vchody jsou zazděné.

Poslední dny před premiérou jsou vždy hektické. Umělci propadají panice a režiséři s blížící se generálkou obvykle zvyšují hlas. Vzhledem k tomu, že premiéra opery Kouzelná flétna je plánovaná na sobotu 26. dubna, i v Berlíně se atmosféra mírně zhušťuje. Na uměleckých projevech to však znát není. 

Neobvyklý prostor stanice metra hudebníkům vyhovuje. Jsou prý plni inspirace a chutě do nové práce. „Když jsem v Berlíně, nikdy nejezdím autem. Chodím podchody. Je to místo, kde se setkávají lidé různých sociálních vrstev, věku a smýšlení. Potkají se tu v jeden okamžik. Neznají se a nic o sobě nevědí. Je to zajímavý prostor,“ komentuje prostředí sopranistka Darleen Ann Dobish. 

Mozart by se nejspíš divil. Nové pojetí se od jeho původního dost liší. „Využíváme efekty, které v normální opeře neuvidíte. Záleží také na tom, kde budete sedět. Z každého místa operu vnímáte jinak,“ přibližuje aktualizaci režisér a dirigent Christoph Hagel.