Figaro zpívá a tančí na Vinohradech

Praha - Divadlo Na Vinohradech ve čtvrtek divákům premiérově představilo klasickou komedii Figarova svatba z pera Pierra-Augustina de Baumarchaise. Hru, kterou proslavila především Mozartova stejnojmenná operní úprava, zrežíroval Radek Balaš. V hlavní roli hraběcího komorníka Figara se představil Jiří Dvořák, do role hraběte Almavivy byl obsazen Svatopluk Skopal. Role Figarovy nevěsty se ujala Andrea Elsnerová.

Ve vinohradském divadle museli původně čtyřhodinovou inscenaci s ohledem na diváky upravit a zkrátit. I navzdory své délce ale hra patří mezi jednu z prvních, dobře napsaných francouzských situačních veseloher. Její humoristický náboj vyzdvihnul i režisér Balaš: „Myslím, že díky Baumarchaisovi vznikla celá řada slavných filmových komedií od Četníků přes Pierra Richarda až k Belmondovi.“

Hra se na Vinohradech neobjevuje poprvé, první premiéru zde měla pod názvem Bláznivý den aneb Fišarova svatba v roce 1958. K současnému zpracování vytvořil novou hudební úpravu Ondřej Brousek. „Není to klasický muzikál, aby se diváci nelekli, je to prostě činohra se zpěvy,“ upozornila herečka Jana Malá, která v inscenaci ztvárnila roli hraběnky.

Baumarchaise napsal Figarovu svatbu před dvě stě třiceti lety a Ludvík XVI. ji tehdy zakázal hrát. Autor v ní totiž kromě jiného kritizoval společenské poměry. Ke světové premiéře tak došlo pět let před pádem Bastily v roce 1784. Obdobný osud postihl i Mozartovu stejnojmennou operu, která u vídeňského publika propadla a úspěchu dosáhla až v Praze. Právě tehdy Mozart údajně pronesl svou slavnou větu „Mí Pražané mi rozumějí“.