Festival Dítě v Dlouhé bude bavit nejen děti

Praha - Už podesáté pořádá pražské Divadlo v Dlouhé festival "pro děti a jejich dospělé" Dítě v Dlouhé. Od 11. do 18. května nabídne tucet inscenací divadel z Brna, Českých Budějovic, Uherského Hradiště, Olomouce, Ostravy, Liberce, Hradce Králové a Mostu.

Přehlídku zahájí brněnské Loutkové divadlo Radost, jehož členové uvedou inscenaci hry pro nejmenší Jakuba Šafránka Pohádková píšťalka. Závěr bude patřit mosteckému Divadlu rozmanitostí a známé pohádce Popelka ve verzi autora Pavla Poláka. „Závěrečný víkend bude jako obvykle spojen s divadelním jarmarkem a možností, aby si ti nejmenší prohlédli kouzla našeho divadelního zákulisí,“ řekla dramaturgyně přehlídky Karola Štěpánová.

Zároveň budou vyhlášeni držitelé ceny Vojty Šálka a festivalové rady. Dopolední představení jsou tradičně určena menším dětem, především ze škol.

„Jde o nejzajímavější inscenace, které se během posledního roku objevily na mimopražských scénách, věnujících se tomuto žánru, ale i v dalších divadlech,“ uvedla Štěpánová. Upozornila například na projekt brněnského Divadla Husa na provázku s názvem Růžový panter?, japonsky laděnou inscenaci ostravského Divadla loutek Kouzelný cirkus Nori či Čapkovu pohádku O pejskovi a kočičce ve ztvárnění královéhradeckého Divadla Drak.

Loni si festivalové ceny odnesla pohádka Hrnečku, vař! Vítka Peřiny z Naivního divadla z Liberce a inscenace tří povídek Boženy Němcové nazvaná Divá Bára, s níž přijeli herci Slováckého divadla z Uherského Hradiště.

Divadlo v Dlouhé se na dětského diváka orientuje už tradičně; každoročně v jeho hledišti tvoří právě dětské publikum nadpoloviční většinu všech diváků. Letos však v programu přehlídky jeho inscenace jakožto hostitelské scény chybí.

Na dětské a dospívající publikum pamatuje ve svém repertoáru zhruba polovina všech profesionálních scén, které v Česku hrají pro dospělé diváky. Profesionální i amatérské soubory, které se tvorbě pro nejmenší a mladé publikum věnují pravidelně, sdružuje české středisko ASSITEJ. Výběrově eviduje i dětské kolektivy hrající pro děti. Celkem jde o 133 souborů, mezi nimiž je pětina dětských. Loutkových scén tu působí na šest desítek.