Koncerty České filharmonie na Pražském jaru zůstanou zřejmě bez nahrávek

Praha - Poprvé v historii mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro se pravděpodobně nebudou nahrávat dva koncerty České filharmonie (ČF), které tradičně natáčel Český rozhlas. Orchestr ČF totiž kvůli nevyřešeným sporům se svým vedením o autorských právech nahrávání odmítl. "Nemá to precedent a nevzpomínám si, že by v historii festivalu nedošlo k dohodě a nahrávky se neuskutečnily," řekl k tomu ředitel Pražského jara Roman Bělor. 63. ročník Pražského jara začne 12. května.

„Hráči filharmonie prohlásili, že nebudou hrát, když se objeví na pódiu jakékoli mikrofony, čímž v podstatě zabránili možnosti, abychom jednali s vedením ČF o nahrávání,“ řekl ředitel rozhlasové stanice ČRo 3 - Vltava Lukáš Hurník.

Tradice natáčení koncertů prostřednictvím rozhlasu je velmi dlouhá. „Pokud by v budoucnu mělo vzniknout CD, které by ukazovalo, jak filharmonie hrála na Pražských jarech za desetiletí, letošní rok tam bude chybět,“ upozornil Hurník.

Řekl, že archiv rozhlasu je pamětí interpretačního umění českého národa a neměl by v něm chybět ani záznam letošních koncertů ČF. „Žádný jiný takový záznam nebude existovat. Pokud tomu hráči zabrání, tak vidí jen to, co mají na dosah ruky, a ne budoucnost,“ poznamenal Hurník.

Festival je podle Bělora navíc zbytečně vtahován do interního sporu filharmonie, což vrhá stín na budoucí spolupráci. Ředitel ČF Václav Riedlbauch se dnes nechtěl k rozhodnutí hráčů vyjadřovat.

Čeští filharmonici vystoupí na festivalu 21. května s rakouským dirigentem Christianem Armingem a německou houslistkou Julií Fischerovou. Se Zdeňkem Mácalem, mezzosopranistkou Dagmar Peckovou a rakouským pianistou Rudolfem Buchbinderem se představí 30. května.

Nahrát chtějí již domluvené komplety Dvořákových, Brahmsových a Čajkovského symfonií, které filharmonie realizuje se svým dlouholetým partnerem - japonskou firmou Octavia Records. Nahrávky Mahlerovy Symfonie č. 2 - Vzkříšení se mají uskutečnit již 8. a 9. května v rámci abonentních koncertů.

Dohady mezi orchestrem a vedením filharmonie způsobila nová legislativní úprava týkající se aktivit hráčů, které nezahrnuje jejich pracovní smlouva, jako záznamů z koncertů využívaných v rozhlase a televizi a na zvukových nosičích i studiového nahrávání.

„V rozhlase a jiných institucích existuje institut zaměstnaneckého díla a pokud je někdo zaměstnaný, tak majitelem toho, co odvede, je ta instituce,“ uvedl Hurník. Dodal, že v zavedených institucích zákon běžně funguje, a neslyšel, že by se tomu někdo vzpíral.

Konflikt vyvrcholil minulý týden sepsáním petice, v níž vyzvali hráči k odstoupení ředitele ČF Václava Riedlbaucha. Kopii dokumentu poslali ministru kultury Václavu Jehličkovi, který by jim měl podle mluvčího ministerstva kultury Jana Cieslara odpovědět na počátku příštího týdne. K požadavku odstoupení Riedlbaucha se dnes přiklonil i ředitel Pražského filharmonického sboru Richard Sporka.

Jak dnes potvrdil prezident Unie orchestrálních hudebníků a violista ČF Ivan Pazour, hráči v současné době se svým ředitelem jednají. Z kuloárů se ozývá, že ve filharmonii stále přetrvává napjatá a chladná atmosféra, která se projevuje především při zkouškách orchestru.