Old Vic je nejstarším dosud hrajícím anglickým divadlem

Londýn/Praha - Prestižní londýnská divadelní scéna Old Vic se proslavila především shakespearovskými inscenacemi. Zlatá byla zejména éra, kdy zde vystupoval a šéfoval sir Laurence Olivier. Divadlo, které svoji činnost zahájilo před 190 lety (11. května 1818), fungovalo zpočátku jako scéna pro muzikály a melodramata. Od roku 2003 je Old Vic pod uměleckým vedením oscarového amerického herce Kevina Spaceyho, který se mu snaží opět vrátit zašlý lesk.

Jeho úkolem je oživit jednu z nejstarších scén, kterou ani vážená minulost neuchránila před osudem chátrajícího komerčního stánku. Hrozil jí dokonce úděl striptýzového lokálu. Plán Spaceyho byl prostý - sehnat peníze na rekonstrukci a zajistit stálý soubor. Spolu s hudebníkem Eltonem Johnem, který je předsedou správní rady Old Vic, zahájili své působení charitativním koncertem na opravy. Spacey se pro Old Vic osobně angažoval již od roku 1998, kdy zde vystupoval.

Má totiž k divadlu osobní vztah, jako dítě v něm s rodiči viděl několik shakespearovských her. Neváhal proto k jeho záchraně finančně přispět šestimístnou sumou. Při svém debutu v nové roli se Spacey rozhodl jít s kůží na trh - režíroval hru v Anglii skoro neznámé nizozemské autorky nazvanou Kloaka. Kritika ji ztrhala. Kulturní labužníci se neudrželi a připomněli, že když v Old Vic začínal Olivier, byl jeho debutem Hamlet. „Musíte to brát stoicky,“ nechal se ale slyšet Spacey.

Divadlo Old Vic se v ekonomicky nezáviděníhodné situaci ocitlo poté, co v 90. letech minulého století tehdejšímu řediteli Peteru Hallovi odmítla státní Umělecká rada podporu ve výši 300.000 liber ročně. Podle divadelních kritiků stihl podobný osud ale i další londýnské scény. Vysoké finanční nároky nutí divadla k vysokým cenám vstupného, které zase odrazuje diváky. Poloprázdná hlediště „na oplátku“ odhánějí sponzory a pořadatele nutí ke komerčněji zaměřeným titulům.

Z původního názvu Royal Coburg Theatre se divadlo v roce 1833 přejmenovalo na počest korunní princezny Vitorie (Royal Victorian Theatre). Po dalších letech se již vžil název Old Vic. Budova s více než 1000 míst sloužila jako scéna pro operu, koncerty, balet i jako místo pro promítání prvních němých filmů. V letech 1898 až 1937 divadlo vedla Lilian Baylisová, která jej proslavila inscenacemi děl Williama Shakespeara a dalších klasiků. V období 1944 až 1949 pak stál v čele Olivier.

Na prknech divadla Old Vic, kde mělo v 60. až 70. letech svoji dočasnou scénu také Národní divadlo, účinkovala v minulosti celá plejáda slavných jmen. Byli to například Edmund Kean, John Gielgud (Hamlet či Král Lear), Ralph Richardson (Peer Gynt, Falstaff nebo Othello), Laurence Olivier (Hamlet, Richard III., Oidipús nebo Othello), Vivien Leighová, Richard Burton (Hamlet), Peter O˙Tool, Judi Denchová (Romeo a Julie), Derek Jacobi či sir Ian McKellen (Aladin).