Natalija Gorbaněvská, jedna z osmi statečných, přijede do Česka

Praha - Jedním z hlavních hostů letošního Festivalu spisovatelů Praha bude ruská básnířka, překladatelka a bojovnice za lidská práva Natalija Gorbaněvská. Patří k několika lidem, kteří se 25. srpna 1968 zúčastnili legendární demonstrace na Rudém náměstí proti sovětské okupaci Československa.

Událostem ze srpna 1968 ve světě bude věnován celý 18. ročník festivalu, který bude mít motto Smích a zapomnění a v Praze se uskuteční od 1. do 5. června.

Gorbaněvská je poslední žijící z takzvaných osmi statečných, kteří před 40 lety v Moskvě proti okupaci vystoupili. „Protestovali jsme proti tvrzení, že okupace má celonárodní podporu. I my jsme byli součást toho národa,“ řekla před několika dny v Moskvě nyní dvaasedmdesátiletá někdejší disidentka.

Přímo na demonstraci nebyla zatčena proto, že s sebou měla své tříměsíční dítě. V roce 1969 ale byla uvězněna a následně umístěna ve vězeňské psychiatrické léčebně. V roce 1975 emigrovala a nyní žije v Paříži. Dnes se ale do Ruska vrací. Byla editorkou informačního bulletinu o porušování lidských práv v Sovětském svazu. V roce 2005 se účastnila televizního dokumentu They Chose Freedom o historii a osudech sovětských disidentů. Na Západě, především v USA a ve Francii, vyšlo Gorbaněvské mnoho knih. Ve vlasti je však její tvorba téměř neznámá.

V jejích verších se ale neodráží její politické názory a aktivity, poezie Gorbaněvské je velmi intimní. Milostná lyrika evokuje staroruskou mystiku. I když se zachovala velmi statečně, nebála se zůstat zranitelná. Odhaluje sebe sama ve své poezii bolesti, odloučení, izolace, zoufalství a hrozivého neštěstí.

Dnes upozorňuje na nedostatek svobody médií v současném Rusku a tvrdí, že náhražkou samizdatových časopisů protisovětské opozice by se ve 21. století mohl stát internet.

Důležitými hosty festivalu, kteří se také každý nějak vztahují k roku 1968, budou i kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová, která se na pražskou literární přehlídku vrací po osmi letech. Autorka křehkých a lyrických próz byla několikrát nominovaná na Nobelovu cenu, je nositelkou Bookerovy ceny a její knihy, kterých vydala již přes čtyři desítky, jsou hojně dostupné i v češtině.

Záliba festivalu v představování legend beatnické generace pokračuje letošním hostováním básníka a romanopisce Michaela McClureho, vedle Lawrence Ferlinghettiho a Garyho Snydera poslední osobnosti tohoto hnutí. Přijet má také americký prozaik Paul Alster a v Paříži žijící český básník, prozaik a esejista Petr Král, který z Československa odešel po roce 1968.