Lucie Bílá jako Němcová se představuje

Praha - Přiblížit Boženu Němcovou nejen jako spisovatelku, ale především jako ženu - to je cílem nového muzikálu Němcová!, který 12. května startuje v Divadle Ta Fantastika. Spisovatelku ztvární jako jediná představitelka Lucie Bílá, jejího manžela Josefa Němce si zahraje Kamil Střihavka.

Hudbu pro muzikál, který autoři označují jako hudební obrazy inspirované životem Boženy Němcové, složil manžel Bílé Václav Noid Bárta; žánrově hudba obsahuje metal, r'n'b, hip hop, valčík i klasickou kompozici. Autorem scénáře i textů písní je Jiří Pokorný, který je podepsán rovněž pod režií představení.

„Tento projekt má hlubokou ambici a silnou ctižádost: pokusit se dostat - se vší péčí, láskou, ale i nadhledem - ikonu z české pětistovky od malíře Hellicha do souvislostí, které mohou být inspirativní. Jde o pokus nechat obživnout obraz, který je ikonou a my víme, že vznik ikony není souhra náhod,“ popisuje motivace k náročnému úkolu Pokorný.

Postava spisovatelky Boženy Němcové poutala vždy pozornost kulturního i společenského světa. České filmy o ní natočené se často přizpůsobovaly aktuálním ideologickým potřebám. Ve filmové fresce Václava Kršky Revoluční rok 1848 podporovala mytický Nejedlého obraz národního obrození. Na Barrandově vzdaly Němcové hold dva snímky Otakara Vávry Horoucí srdce, kde spisovatelku hrála Jiřina Švorcová, a Veronika (s Janou Hlaváčovou).

Výjimečnost její osoby reflektují i dokumentární filmy, velkou
obdivovatelkou Němcové je Olga Sommerová. V roce 1997 vznikl její hodinový snímek Nesmrtelná hvězda Božena Němcová, pro nějž byly autorce podkladem dopisy, které definují její výjimečnost a trpké zkušenosti s tehdejší společností, jež ji odsuzovala. 

Dopisy Němcové se inspirovala i německá režisérka Dagmar Knöpfelová, která natočila snímek A tou nocí nevidím jedinou hvězdu. Vznikl čistě jako
německý počin a spisovatelku hrála německá herečka Corinna Harfouchová. Intimní snímek vznikl podle posledních spisovatelčiných listů, které adresovala po rozchodu s manželem svým přátelům a dětem. České kritiky filmu nepřály, ale někteří odborníci na něm oceňují, že není oslavným životopisem spisovatelky ani příběhem českého obrození, ale moderním pohledem na Němcovou jako světovou osobnost.    

Nedávno se v tisku objevila informace o tom, že svůj další film by chtěla
Boženě Němcové věnovat Věra Chytilová. Režisérka má údajně scénář k filmu Tvář připravený již přes 30 let, do role Němcové by měla obsadit Danielu Šinkorovou.