Divadelní loď Tajemství už zahájila své letošní vlnobití

Praha - Divadlo, pohádky, koncerty i tančírnu nabízí až do 4. července na kotvišti pod Libeňským mostem v Holešovicích divadelní loď Tajemství. V polovině května začal na tomto atraktivním plovoucím jevišti Divadla bratří Formanů projekt nazvaný Vlnobití 2008 - první vlna. Počítá i s výjezdy, a to i v rámci takzvaných plovoucích pátků.

„Od 7. do 18. června se vypravíme z Prahy ven na tradiční plavbu po Vltavě a Labi. Tentokrát zakotvíme v Nymburku, Mělníku, Kralupech nad Vltavou a v Ústí nad Labem. Paluba lodi bude hostit divadelní spolek Kašpar s inscenací Májový Shakespeare, kterou doplní koncert skupiny Krless,“ řekla produkční Blanka Borůvková. Na tuto cestu od 20. do 25. června naváže 7. námořní festival, který zahájí hudba a tanec západní Afriky v podání skupiny TiDiTaDe.

Loď Tajemství slouží jako otevřený prostor různým živým kulturním projektům, divadelním, hudebním, tanečním či filmovým, a dává příležitost k prezentaci i méně známých produkcí. Letos mezi ně bude patřit premiéra představení pro děti divadla Mimotaurus Štěstí nemá uši.

První vlnu Vlnobití odstartovalo tento týden divadlo Aqualung s představením Cesta kolem světa za 60 dní, které na lodi vzniklo předloni. Další reprízy se uskuteční 19. a 20. května. Mladý soubor právě připravuje autorský komiks Pán času s podtitulem Tyranie okamžiku, který bude mít premiéru v neděli 25. května v režii Jiřího Havelky. Koncem června uvede další novinku - bude jí dramatizace hororu Dracula.

„V rámci takzvaných plovoucích pátků nabídneme zájemcům Námořnickou tančírnu na Vltavě se swingovým orchestrem Zatrestband z Třeště u Jihlavy, jehož kapelník, zpěvák a dirigent Petr Píša je kmenovým členem Divadla bratří Formanů. Zpívá a účinkuje v inscenaci Národního divadla Dobře placená procházka a hraje i v našem novém projektu Obludárium,“ uvedla Borůvková.

S tímto projektem nyní Divadlo bratří Formanů putuje po Evropě. V září s ním přijede do Čech, aby ho v české premiéře představilo v rámci festivalu Divadlo v Plzni.

Loď Tajemství letos potěší i děti. Hlavní část pohádkové série se odehraje od 26. do 30. května a od 2. do 6. června vždy dopoledne. „Tyto produkce jsou už z velké části obsazeny školami a školkami,“ dodala produkční s tím, že paluba lodi Tajemství přivítá i kapelu Ponožky pana Semtamťuka. Další část programu loď v Praze nabídne od 20. srpna do konce září.

Divadelní loď Tajemství vznikla v roce 2000 v rámci projektu Praha 2000 - Evropské město kultury jako scéna pro inscenaci Nachové plachty Divadla bratří Formanů a Cabaret Théâtre Dromesko. Původně tlačný člun byl přestavěn na divadelní loď se zázemím, které mu umožňuje sloužit jako otevřený prostor živým kulturním projektům, divadelním, hudebním, tanečním či filmovým. Loď Tajemství se plaví po českých řekách už devátým rokem.