Nový Indiana Jones zahájil v Cannes své tažení

Cannes - Už počtvrté se vrací do kin nejznámější archeolog všech dob. Indiana Jones tentokrát pátrá po záhadné křišťálové lebce, a to v roce 1957. Tvůrci v čele s režisérem Stevenem Spielbergem představili film na festivalu v Cannes, kde byl uveden mimo soutěž. Sklidil úspěch u fanoušků, kritici příliš nadšení nebyli. V České republice ho první diváci uvidí v noci z 21. na 22. května.

S typickým kloboukem na hlavě a bičem v ruce se po 19 letech vrací představitel hlavní role, dnes 65letý Harrison Ford. Vrací se i další herci a přibyli i noví - v roli ruské agentky například Cate Blanchettová. Po třech předchozích dílech, kde stáli proti „Indymu“ nacisté, se děj posunul do roku 1957 a nepřáteli jsou pro archeologa Sověti.

Příběh začíná v poušti na jihozápadě USA, kde Indiana Jones unikne skupině sovětských agentů, kteří v čele s krutou Irinou hledají záhadnou relikvii. Po návratu domů se setkává s mladíkem, který ho navede na stopu křišťálové lebky skrývané někde v peruánské Amazonii. „Indy“ se tam vypraví a znovu se střetne se Sověty.

I ve čtvrtém díle dal režisér přednost před triky osvědčeným kaskadérům, i přesto se ale objeví nebezpečné zbraně nebo mimozemšťani. Podle francouzského deníku Libération nový Indiana dokazuje, že určitý druh akčního filmu postaru má ještě co říct ve srovnání s prakticky virtuálními díly, které se v oblasti velké filmové podívané staly normou. Jiné listy ale vyčítají snímku přemíru speciálních efektů, nekonečné honičky a potyčky, fádnost v podání charakterů a konvenční konec.

První díl nazvaný Dobyvatelé ztracené archy natočil Steven Spielberg v roce 1981. Film se stal okamžitě světovým hitem a vydělal skoro 400 milionů dolarů.

V Cannes přivítaly tvůrce 3 tisíce fanoušků. V Česku bude film Indiana Jones a království křišťálové lebky v kinech od 22. května, Multikina Palace Cinemas v Praze na Smíchově, ve Slovanském domě, v Hostivaři, v Letňanech a také brněnský Špalíček zvou fanoušky před filmová plátna už v noci z 21. na 22. května; půlnoční premiéry zde budou zahájeny pět minut po půlnoci.