Pecková kvůli zánětu průdušnice nevystoupí na Pražském jaru

Praha - Mezzosopranistce Dagmar Peckové nařídili lékaři kvůli zánětu průdušnice striktně "hlasový" klid. Na koncertu, který bude 30. května v Obecním domě, tak v Schönbergově monodramatu Očekávání vystoupí proslulá americká wagnerovská pěvkyně Deborah Polaski. Doprovodí ji Česká filharmonie pod taktovkou dirigenta Zdeňka Mácala. Polaski se na festival vrátí přesně po dvaceti letech.

Známá sopranistka, která čtyři dny před koncertem oslaví své 59. narozeniny, má s interpretací Očekávání již mnoho zkušeností. Před čtyřmi lety vystoupila v Berlínské státní opeře pod taktovkou Daniela Barenboima, který ji jako klavírista nezřídka doprovází také na jejích koncertních recitálech. Minulý měsíc ztvárnila stejnou roli při pěti představeních ve Státní opeře v Lipsku.

Těsně před příjezdem na Pražské jaro vystoupí Polaski na dvou filharmonických večerech v Hamburské státní opeře, kde 25. a 26. května podle Svobodové přednese Berliozovu lyrickou kantátu Smrt Kleopatry.

Kromě wagnerovských rolí, vedle Brünnhildy zpívá také Isoldu, Kundry a Ortrudu, je Polaski rovněž vyhledávanou pěvkyní v operách Richarda Strausse - Ariadna na Naxu a Elektra nebo strhující Marií v několikerých nastudováních Bergova Vojcka.

Před pěti lety se představila jako Kostelnička v novém nastudování Její pastorkyně v newyorské Metropolitní opeře. Ke koncertnímu provedení Janáčkovy opery ji přizval v roce 2005 také Simon Rattle s Berlínskými filharmoniky a příští jaro bude zpívat Kostelničku v chystané nové inscenaci Její pastorkyně v mnichovské Bavorské státní opeře společně se Štefanem Margitou v roli Laca.

Nositelka prestižního rakouského honorárního titulu Kammersängerin zazpívá na Pražském jaru přesně po dvaceti letech. Tenkrát vystoupila v tehdejším Smetanově divadle ve speciálním komponovaném večeru k poctě Richarda Wagnera.