Kafka si na fotografiích v Mnichově pochutnává na míchaných vejcích

Berlín - Jako přátelského a usměvavého člověka představuje nejslavnějšího pražského židovského spisovatele Franze Kafku výstava fotografií v mnichovském Domě literatury (Literaturhaus). V bavorské metropoli je k vidění 150 fotografií, které prý Kafku oprošťují od zažitých klišé.

Franz Kafka „měl rodinu a přátele, hodně cestoval, rád chodil do kina a na pivo, vysedával v kavárnách a v létě plaval ve Vltavě“, píše Dům literatury v pozvánce na výstavu, která byla zahájena 8. května a potrvá do 3. srpna.

K 125. výročí Kafkova narození, které připadá na 3. července, se podařilo spisovatelovu osobnost přiblížit s nebývalou komplexností. Snímky jsou rozděleny do pěti skupin: Pražské zázemí, rodina, spisovatelův svět, ženy a Kafka a jeho cesty.

Vystaveny jsou fotografie, které shromáždil německý germanista Hartmut Binder po několik desetiletí trvajícím zkoumání pro unikátní publikaci Kafkas Welt (Kafkův svět), která čítá 688 stran a stojí 68 eur (1700 korun). Publikace přitom klade zvláštní důraz na doposud spíše přehlížené stránky Kafkovy osobnosti, jako je právě jeho záliba v cestování.

Kromě toho vychází v Německu v obnoveném vydání průkopnická obrazová publikace z roku 1983 Franz Kafka: Bilder aus seinem Leben (Franz Kafka: Obrazy z jeho života) od kafkovského badatele Klause Wagenbacha.

Podle týdeníku Die Zeit je obdivuhodné, kolik fotografií existuje jenom ze severočeské osady Siřem, kde žila Kafkova sestra. Zvláštní je prý i to, že sám Kafka téměř nefotografoval. Na mnichovské výstavě se totiž návštěvník seznamuje s mladým moderním společenským elegánem, oblíbeným u žen i vášnivým plavcem, jenž několikrát ročně cestoval - do Tater, Alp či do Paříže. Zachycen je tu mimo jiné v plavkách v severoněmeckém Travemünde. Na jiné fotografii, z 13. května 1916, si Kafka pochutnává na míchaných vejcích a hrášku v hotelu Neptun v Mariánských lázních.

Fotografie podle Die Zeit autorovi absurdních románů a povídek jako je Proces, Zámek, Amerika či Proměna ponechávají jeho tajemnost: „Ukazují ji, aniž by ji obnažovaly. Dávají ji zakusit, aniž by ji vysvětlovaly.“

Vydáno pod