Houslistka Fischerová zahrála Dvořáka s Českou filharmonií

Praha - Protagonistkou středečního koncertu festivalu Pražské jaro věnovaného památce slavného dirigenta České filharmonie Karla Ančerla byla německo-slovenská houslistka Julia Fischerová. Za doprovodu českých filharmoniků řízených šestatřicetiletým rakouským dirigentem Christianem Armingem přednesla Houslový koncert a moll Antonína Dvořáka. Po nadšeném aplausu věnovala publiku přídavek od Paganiniho.

Vedle Dvořákova koncertu, patřícího k houslitčině nejoblíbenějším a nejhranějším kusům, zazněly ve Smetanově síni Obecního domu také Zrcadlení Miloslava Kabeláče a První symfonie Gustava Mahlera, skladby patřící do oblíbeného repertoáru Karla Ančerla.

Zanedlouho pětadvacetiletá houslistka, věnující se i hře na klavír, si hraní s Českou filharmonií chválí. Na festivalu vystupovala poprvé, Dvořákův koncert s pražským souborem však hrála již podruhé, poprvé v Německu před čtyřmi lety. I vystoupení s dirigentem Christianem Armingem bylo její premiérou.

Poprvé v historii Pražského jara se ale také nepořídil záznam z koncertu českých filharmoniků, který ukládá Český rozhlas do svého archivu mapujícího české interpretační umění. Hráči filharmonie a jejich vedení se totiž zatím nedohodli na autorských právech k nahrávkám.

Shodou okolností se dnešní koncert konal na počest dirigenta, který s orchestrem pořídil desítky nahrávek, díky nimž je Česká filharmonie dodnes ve světě slavná. A právě mnohé skladby svého přítele Kabeláče Ančerl „zvěčnil“ a uvedl v premiéře. Jak řekl v úterý dirigent Arming, i on se k nahrávkám pod Ančerlovou taktovkou často vrací a rád je poslouchá.