Slovenský dokument Slepé lásky získal cenu v Cannes

Paříž - Slovenský celovečerní dokument Slepé lásky získal na filmovém festivalu v Cannes cenu Mezinárodní konfederace uměleckého a esejistického filmu (CICAE). Jde o jednu ze tří cen udělených v paralelní sekci festivalu nazvané Quinzaine des réalisateurs.

Tématem filmu režiséra Juraje Lehotského je láska nevidomých a v širším smyslu hledání štěstí. Na plátno je přenesen vztah mezi slepým učitelem a jeho ženou, láska mezi nevidomým mladým Romem a skoro stejně postiženou bílou dívkou, touha mladé nevidomé ženy po dítěti, hledání lásky nevidomou dívkou přes internet.

Film, který má jako první slovenský snímek také zvláštní verzi pro nevidomé se speciální zvukovou stopou, byl v Cannes velmi dobře přijat už při promítání. Bude soutěžit také v dokumentární sekci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Quinzaine des réalisateurs, ve volném překladu Dva týdny režisérů, je nesoutěžní festivalová sekce festivalu. Ceny v ní udělují partnerské organizace festivalu, mezi něž patří i CICAE. Další dvě ceny v ní dnes získali Belgičan Bouli Lanners a Francouzka Claire Simonová.