V Cannes se dnes rozhodne o další Zlaté palmě

Paříž - Udělením nejvyššího ocenění, Zlaté palmy, vyvrcholí dnes večer v Cannes už 61. ročník místního proslulého mezinárodního filmového festivalu. Jasný favorit se do posledního dne neobjevil a kromě toho v Cannes se už častokrát stalo, že porota rozhodla v rozporu se všeobecným očekáváním.

O Zlatou palmu soutěžilo 22 filmů, z nichž řada byla přijata velmi dobře, ale žádný neoslnil. Líbily se třeba francouzské snímky Entre les murs (Mezi zdmi) a Un conte de Noël (Vánoční povídka), italský Gomorra a americký Changeling (Výměna), někteří sázejí na argentinský Leonera (Lví klec) nebo na americký Che o známém argentinsko-kubánském revolucionáři.

Nejčastěji je však v souvislosti se Zlatou palmou jmenován originální izraelský animovaný snímek Waltz with Bashir (Valčík s Bašírem), jehož tématem je masakr v palestinských táborech v Libanonu během izraelského vpádu do této země v roce 1982.

Americký herec a režisér Sean Penn, který letos porotě předsedá, už na začátku festivalu řekl, že režiséři, kteří si chtějí dělat naději na Zlatou palmu, musejí mít velmi na paměti realitu dnešního světa. Krátce před závěrem akce prohlásil, že ho úroveň předvedených snímků uspokojila.

V hlavní soutěži nebyl promítán žádný český film. Českou kinematografii zastupoval v soutěžních sekcích festivalu jen krátkometrážní animovaný film Naus, který je dílem posluchače pražské FAMU Lukáše Glasera.