Festival romské kultury vyšel do centra Prahy

Praha - Tradičním průvodem z Můstku na Staroměstské náměstí dnes po poledni pokračoval 10. ročník romského festivalu Khamoro - Slunce. Defilé vedeného kočárem s koňmi se zúčastnili všechny kapely tradiční hudby, lidé uslyšeli ukázky mnoha hudebních stylů a účinkující předvedli různé typy romského tance. Letošní ročník vyvrcholí 31. května galakoncertem v Kongresovém centru. Kromě hudby nabízí také výstavy, odbornou konferenci, filmové projekce a semináře flamenka.

"Festival představuje naši kulturu majoritní společnosti, ukazuje i její pozitiva," přiblížil akci Emil Miko, zpěvák kapely Le Čhavedar, která festival zahajovala.  

Po třech večerech romského jazzu v klubu Reduta zazní dnes a zítra romská hudba v klubu Roxy. Vystoupí tam královna romské muziky Esma Redžepova, virtuos dechových nástrojů Ferus Mustafof a ukrajinský soubor Romas.

„Jde o takové all star, všechny kapely, které byly výborné na uplynulých ročnících, tady ale vystoupit nemůžou,“ charakterizuje 10. ročník jeden z jeho organizátorů Michal Benč.  

Kromě koncertů organizátoři připravili i vernisáže výstavy romského umění v Museu Kampa a dokumentárních fotografií Evy Davidové z let 1958-59 nazvané Cesty Romů. Kino Aero připravilo projekce filmů s romskou tematikou.

„Když jsem před lety znovu přijela do Prahy, byla jsem šokována a zklamána tím, jak se tady lidé chovali k Romům. Chtěla jsem uspořádat výstavu. Loni jsem okamžitě jela do Benátek a pustila se do toho,“ řekla sběratelka umění Meda Mládková, jejíž nadace Museum Kampa provozuje. Výstava děl 17 tuzemských i zahraničních umělců by měla putovat do dalších měst v Evropě i USA.

V průběhu celého festivalu se koná i mezinárodní etnomuzikologická konference Hudba a menšiny, tentokrát zaměřená na romskou hudbu. Účastní se jí 62 muzikologů ze 23 zemí světa. 

Týdenní maraton romské kultury vyvrcholí v sobotu čtyřhodinovým galakoncertem v Kongresovém centru, na kterém vystoupí osm romských kapel. Českou republiku bude reprezentovat původní složení kapely Bengas.

Letošní rozpočet činí šest milionů korun. Ministerstvo kultury poskytlo celkem 2,15 milionu korun, Praha má dát 1,4 milionu, zatím jsou ale podle organizátorů pouze podepsané smlouvy. Zbytek peněz pochází od nadací a sponzorů. Z finančních důvodů letos do Prahy proto některé hvězdy romské hudby nepřijedou. Podle producentů finanční těžkosti pramení i z toho, že lidé, kteří o podpoře rozhodují, se na Khamoro stále dívají jen jako na romskou záležitost, jako kulturní událost ho nevnímají.