Smutek paní Šnajderové vstoupil do kin

Praha - První albánsko-český hraný film v novodobé historii české kinematografie vstoupil do českých kin. Ve snímku albánského režiséra Pira Milkaniho, absolventa pražské FAMU, se vedle albánských herců objevuje i Michele Placido, známý komisař Cattani z italské série Chobotnice. České herce reprezentují Anna Geislerová, Bára Štěpánová či Tomáš Töpfer. Snímek je podle autorů věnovaný všem, kterým byla odepřena svoboda.

Film se odehrává v Českém Šternberku na začátku 60. let, kdy do města přijíždí trio studentů FAMU. Ti míří do továrny na výrobu motorek, kde se chystají točit svůj film. Mladý Albánec Leke je okouzlen místním prožíváním života, což ho odvádí od reality, ve které se nachází jeho vlastní země, totálně odtržená od ostatního světa. Všechno pak umocňuje setkání s paní Šnajderovou, šarmantní mladou ženou frustrovanou nezáživným manželstvím. Leke řeší dilema, zda si vybrat svou lásku, nebo rodinu v Albánii.

Diplomat a režisér Piro Milkani se tímto snímkem vrací do svého mládí, kdy sám studoval na pražské FAMU s Jiřím Menzelem či Věrou Chytilovou. Cesta od zfilmování vlastního mládí až k premiéře však byla velmi nesnadná především z finančních důvodů. „Nikdy jsem se neodštěpil od kamery a od filmování. Pracoval jsem na dokumentárních filmech. Na hraný film jsem přišel až později, protože nebyly peníze,“ říká režisér.

Premiéra filmu již proběhla v albánské Tiraně, kde byla velkou událostí. „Situace v Tiraně je absolutně odlišná od naší. U nás se točí velké množství filmů, v Albánii je to jeden film za dva až tři roky. Pro publikum to byl tedy velký zážitek,“ vysvětluje herečka Bára Štěpánová.
Podle Anny Geislerové se film od běžné produkce odlišuje naléhavostí a čistotou.