Legendární festival Woodstock bude mít své muzeum

Bethel Woods (USA) - Hudební festival Woodstock, který se konal v roce 1969 ve Spojených státech, bude mít své muzeum. Otevírá se ve městě Bethel Woods, tedy přímo v místě, kde se legendární akce odehrála. Festival byl labutí písní tehdejšího amerického kontrakulturního hnutí, v mnoha ohledech ale představoval zároveň vrchol - hudební produkce i společenského života.

Přinesl vynikající koncertní vystoupení například Jimmyho Hendrixe a Janis Joplinové, tedy hudebníků, kteří posléze svou kariéru tragicky ukončili. Ve Woodstocku vystoupilo obrovské množství kapel, které v té době hýbaly populární scénou i společenským životem. O události posléze vznikl film, který dále přispěl k její legendární pověsti. 

Muzeum nabídne exponáty, které se akce přímo týkají: například plakáty či kytary hudebníků, kteří tam vystupovali. Z festivalu přitom zůstal obrazový a zvukový záznam, které se v současnosti stále dobře prodávají. 

Téma Woodstocku se projevilo i v současné americké prezidentské volební kampani. Republikánský kandidát na prezidenta John McCain kritizoval demokratku Hillary Clintonovou za to, že chtěla přispět na muzeum z federálních dotací. „Pro většinu Američanů je Woodstock symbolem konce hnutí hippies, které na konci šedesátých let výrazně ovlivnilo americkou kulturu. V USA se ale umění nepodporuje federálně a Clintonová asi stejně nebude kandidátkou, takže ta záležitost není na pořadu dne,“ vysvětluje spolupracovník ČT ve Spojených státech Dušan Neumann.