Festival nabízí nejlepší světová loutková divadla

Praha - Inscenace nazvaná Narození Ganeše v provedení tradičního thajského loutkového divadla z Bangkoku zahájila 2. června letošní ročník Světového festivalu loutkářského umění. Do 8. června loutkáři z Číny, Nizozemska, Belgie, Polska, Brazílie, Íránu a dalších zemí vystoupí v Městské knihovně, v divadle Karlova 44, v Divadle na Můstku a v paláci Kinských.

Představení thajského souboru spojuje zpěv a tanec i předepsanou a přesně stylizovanou formu výrazu. „Je to jedno z nejvýznamnějších loutkových divadel na světě, které má obrovskou tradici,“ říká prezident festivalu Todor Ristič.

Podle prezidenta nabízí 12. ročník festivalu to nejlepší a nejnovější z loutkářského umění - k vidění bude kromě klasického loutkového divadla a lidového umění i alternativní divadlo. Přehlídku organizuje nezisková organizace World Association of Puppeteers (Světová asociace loutkářů).

Inscenace doplní projekce loutkových filmů, například z tvorby Jiřího Trnky, tematické semináře a expozice starých loutek. Menší výstupy budou loutkáři předvádět také přímo na ulici - Staroměstské náměstí bude každý den od 17 hodin hostit belgické loutkáře s představením Sybelle and Mario. Tato produkce je přístupná zdarma.